Riga Black Balsam – er en bittersøt likør. I cocktailbaren Balzāmbārs som ligger i historiske Jacobs Barracs i Riga, tar Pēteris Repečko gjestene med på en historisk reise, mens du opplever likørens spennende smaker.
På slutten av det 13. århundre tok oppdageren Marco Polo med seg urteekstrakter fra Kina. Og allerede i fremover til det 1700-tallet gjør hanseatiske handelsmenn balsam kjent i Europa og Russland, – ofte kalt for hanseatisk balsam.
Det er apotekeren Kunze som skaper resepten på det som blir kjent som Riga Black Balsam. Deler av denne resepten er nok basert på eksisterende balsamresepter fra det 16. århundre, for i 1737 ble Kunze beskyldt for å «låne» andre sine resepter. Men allerede i 1752 er Riga Black Balsam en kjent drikk som produseres i store volumer.
Den forsvunne resept
I henhold til tradisjonene er det bare bryggemesteren og hans to læregutter som får kjenne til den hemmelige resepten. I 1939, da tyskerne trakk seg ut av Latvia før Sovjetunionen okkuperte landet, forsvant resepten. Etter den annen verdenskrig, bruker tidligere ansatte flere år på å gjenskape resepten.
Her i Balzāmbārs kan du smake deg gjennom ulike typer med Riga Black Balsam. Du kan også prøve ulike cocktailer hvor Riga Black Balsam er den viktigste ingrediensen.
Riga Black Balsam sin hemmelighet
På bardisken står en innrammet kopi av det som skal være den strengt hemmelige resepten i ramme. – Det er ikke lov å bruke bilder av den i magasiner i magasiner, sier Pēteris med et bredt smil.
Vi tar våre bilder til glede for våre lesere mens han forteller:
– Det har kommet menge nye nymotens versjoner av Riga Black Balsam. Men jeg mener det er den originale som er den beste. Disse nye versjonene med ulike smakstilsetninger kommer og går, mens den originale består, sier Pēteris.
Riga Black Balsam er laget av 24 naturlige ingredienser, inkludert ekstrakter fra 17 planter. Disse ingrediensene som bidrar til den komplekse, søte, men også litt syrlige rike smaken, inkluderer røtter og urter som valerian, malurt, svart pepper og ingefær, samt sjeldne ingredienser som gentiana og peruansk balsamicoolje.
Vil du forsøke cocktailene så er det flere å velge mellom. Og skal du i tillegg forsøke shots med ulike varianter av Riga Black Balsam, så kan være lurt å få seg noe å spise innimellom. Balzāmbārs har også en meny for de som vil mer enn å stille tørsten.
Nå når høsten kommer er det kort vei til Riga. Bare halvannen time med fly fra Oslo. Flotte hoteller og opplevelser venter, enten du er historisk interessert eller søker gastronomiske nytelser. Byen er perfekt for en langweekend, og har du en dag eller to ekstra, er det mye å oppleve utenfor Riga.
Atskillig mer informasjon om Riga og Latvia finner du i vårt magasin dedikert dette lille, men flotte landet.
Tekst Terje Engø
terje@magasinetreisefot.no
Denne artikkelen er laget i samarbeid med latvia.travel som er utgavepartner i vårt spesialmagasin om Latvia.
Magasinet Reisefot sine medarbeidere har vært på reise i Latvia. Reise og redaksjonell produksjon er finansiert av: