Edle dråper i Boppard

bopp-scaled.jpg

Middelalderbyen Boppard står på Unesco sin verdensarvliste.

Etter dagens elvecruise oppover Rhinen har vi lagt til i småbyen Boppard.

En skranglende kjerrevogn fullstappet med vin dras gjennom Boppard`s brosteinsgater.

Dette er ett av mange landhugg vi gjør langs Rhinen. En fascinerende måte å bli kjent med både Rieslingviner på og den pittoreske småbyen Boppard.

På en lærerik rundtur i byen smakte vi på mange forskjellige lokale viner.

Magasinet Reisefot ble sjarmert i senk av “Schinderhannes und Julchen” sin originale måte å organisere vinsmaking på.  Boppard som ligger Midt Rhinen er en middelalderby som står Unescos verdensarvliste, sammen med kjente steder som pyramidene i Egypt og det verdenskjente Taj Mahal i India.

Det er vår andre dag om bord på cruiseskipet “Inspire”. Ett av mange skip i VIVA Cruises portefølje av luksuriøse, men samtidig intime cruiseskip.

Vi kastet loss i Dusseldorf og vi har seilt oppover elven Rhinen på skipet som er gitt fem hederlige stjerner. På kort tid har vi latt oss sjarmere av små landsbyer som ligger tett i tett på begge sider av Rhinelven, møtt tungt lastede elvebåter, andre cruiseskip, vinkende barn og håpefulle sportsfiskere langs elvebreddene. Vi har før vi ankom Boppard sett elven storslåtte slott og borger kneise høyt over elven omgitt bugnende vinmarker, herskapelige hus og små billedvakre småbyer.

Boppard har en rik historie  

Landskapet forandrer seg når vi nærmer oss Boppard – de bratte fjellsidene på hver side av Rhinen åpner seg og ønsker oss velkommen. Åsene er fortsatt bratte – proppfulle av vinranker med moden frukt som skal bli til deilig vin. Middelalderbyen har gjennom dens lange historie ønsket mektige konger og keisere, handelsfolk og biskoper, franskmenn, prøyssere og romere velkommen, om de ikke bare har tatt seg til rette. Ja, og selvsagt også vikinger på vei oppover elven.

Artikkel forsetter nedenfor bildene

 

Å bli skjenket av Dhana Kröber. var en ære. Hun ble kåret til Midt Rhinens vinprinsesse i 2014
Magasinet Reisefot besøkte Rhinen under et elvecruise ombord på Viva Cruices sitt flotte skip Inspire.
På hvert "pit stop" ble en ny vin servert sammen med en ny dasj kunnskap.
På seilasen passerte vi borger, slott, vakre små byer og åssider kledd med viranker.
Vi ruslet etter vognen med de edle dråpene, mens andre besøkende til Boppard nøt livet ved Rhinens bredder.

Det var romerne som introduserte vin til området og medvirket til at Boppard hadde sin storhetstid i middelalderen. Her som mange andre steder var det penger å tjene på handel, – og ikke minst toll på varer som ble fraktet på elven.

Midt-Rhinens vinprinsesse 2014

Vi er en nysgjerrig gruppe med vinsmakere som følger kjerrevognen som skrangler seg innover i Boppard`s smale brosteinsgater. Vi ledes an av Dhana Kröber.

Hun ble kåret til Midt Rhinens vinprinsesse i 2014 og er et leksikon når det kommer til kunnskap om vin, vinens historie og spesielt de lokale vinene.

På en inviterende måte innvier hun oss i områdets vinproduksjon. Hun skjenker vin fra stadig nye flasker som hentes opp fra kjerren, og forteller om hvordan vin har blitt laget gjennom historien.

Les: Femstjerners cruise på Rhinen

 

For en novise i vinens verden var trilleturen i Boppard en oppdagelsesreise i nydelige aromaer.

Riesling er en ubeseiret stjerne

Det er Boppard`s spesielle beliggenhet langs Rhinen som gir vindruene de beste vekstkår. Godt beskyttet mot vest og øst speiler de mineralrike vinmarkene seg i Rhinen og utnytter dermed både solen og lyset som reflekteres fra Rhinen.

Lyst til å dra på elvecruise? I Norge selges Viva Cruises sin elvecruise av blant annet Elite Travel. 

Les også:  Elvecruise-dronningen lar seg ikke stoppe

Det dyrkes flere ulike viner i Boppart området. Med typiske aroma av eple, mint og ulike urter er den tørre Rieslingvinen en ubeseiret stjerne.

Historiske leksjoner over edle dråper

Vinsmakingen byr ikke bare på edle dråper, men turen er også fullspekket av historiske høydepunkt. Ved hvert historiske stopp i middelalderbyen blir vi servert et nytt glass med av en ny vin fra området samtidig som vi får historiske leksjoner som gir oss nye perspektiver på vin, Boppard og Rhinen.

Boppard kan skilte med både historie og ruiner fra romertiden, et Benediktiner nonnekloster og storslåtte katolske kirker. Ruiner bærer preg av heftige kamper mellom romerne og klosteret. Her er det bare å sette fantasien i sving for å forstå hvordan det var i middelalderen i Boppard.

Ved veis ende på Schinderhannesplatz sprudler vinsmakerne akkurat som den perlende tørre Riesling vinen. Vi kan komme igjen å oppleve eventyret ved Rhinens bredde på vinfestivalen som går av stabelen hvert år i slutten av september og i begynnelsen av oktober. Hvis ikke det passer kan en alltid nyte et glass Riesling og la tankene vandre til den vakre byen ved Rhinens bredder.

 

Tekst Tove Randi Rasmussen/Foto Terje Engø og Tove Randi Rasmussen

Magasinet Reisefot deltok på en sponset reise med elvecruiseskipet «Inspire» arrangert av Viva Cruises og United Spirit Nordic.

 

scroll to top