Duften av Trdelnik

PB296693-1.jpg

Trdelnik selges de fleste steder i små boder som her.

Du kan ikke besøke Tsjekkia uten å forsøke en trdelnik. Spesielt ikke Praha. For her kan du ikke gå i gatene i Praha uten å bli fristet både titt og ofte. 

Trdelnik selges i egne trdelnikboder, og noen ganger på gatekjøkkener eller kafeer. Duften av nystekt Trdelnik, en gammel bakverkstradisjon som har fått sin renesanse, fyller gatene. Ikke minst siden den nå serveres medutallige forskjellige smakfulle fylturister ferdes.

Tsjekkisk trdelnik-bod
En trdelnik fylles med nesten hva enn hjertet måtte behage.
En slik kan du nyte, om du ikke frykter kaloriene-
Slik skal en Trdelnik se ut i fargen. Dette er en kaloribombe som gjør godt på lange vandringer i Praha sin gamleby.
Trdelnik og gløgg
Nå ved juletider er det kombinasjonen med varm gløgg som gjelder.

Hva er så denne spesielle kaken som du bare er nødt til å smake på når du er i Praha? På norsk er den ofte kalt for ovnsrørkake eller skorsteinskake. Det fordi den er hul og har form som et rør.  .

Trdelnik har sin opprinnelse i Ungarn, men Tsjekkia og Slovakia er i dag det stedene kaken er en virkelig slager. Nå i juletider selger bodene» gjerne også varm , Svařené víno – det tsjekkiske alternativet til gløgg.

Trdelnik lages av gjærdeig

Trdelnik lages ved at en gjærdeig rulles rundt et metallrør. Deretter pensles den med eggehvite, strøs på finhakkede valnøtter, mandler, tørket aprikos eller andre smakstilsetninger. Deretter stekes den ved at røret roterer over glødende kull.

Det er viktig at den blir passe gyllen brun. Den skal ikke være hard og tørrstekt, men ha en myk konsistens og en mild rund god smak.

Du velge fyllet du vil ha

Når kaken er korrekt stekt trekkes den av røret. Trdelnik med spises så med fyll. Du velger selv hva du vil ha. Jordbær, frukt, iskrem, vispet krem, sjokolade, … valgene er utallige. 

Det var først rundt 2010 at Trdelnik fylt med krem, jordbær eller andre godsaker ble svært populær i Praha Etter hvert rene farsotten. Siden har Trdelnik kommet i stadig flere varianter.

Rett over grensen til Slovakia, i byen Skalica, har de utviklet sin egen versjon som kalles «Skalický trdelník». Navnet er gitt beskyttelse av EU, på lik linje med navn som Champagne og mange stedegne oster. Bare den som er laget i den lille byen kan kalles Skalický trdelník. I midten av mai arrangeres en Trdlo-festival i byen. Trdlo er navnet på rørene som kaken stekes rundt.

En trdelnik skal nytes nystekt. Husk at den har en lei tendens til å dryppe selv om den er pakket i et papir.….så pass på klærne.

Om sommeren passer det best med bær og is som fyll. Nå i juletider er det kanskje krem, ikke is som er best. Sammen med gløgg er det et kraftige saker, som kanskje ikke bør spises rett før middag.

Verdt å merke seg er at utenfor Prahas turistområder er det vanskelig å finne en trdelnik. Den er kanskje byens mest effektive turistfelle. 

Tekst og foto Terje Engø/terje@magasinetreisefot

Steking av Trdelnik
Trdelnik stekes i små åpne ovner, enten over glødende netting eller gassflamme.

Klikk på magasinet du vil lese:

scroll to top