Dublin – byen med 722 puber

pub-scaled.jpg

En god pint med Guinness på en tradisjonell irsk pub er en opplevelse. Foto Terje Engø

De fleste av oss forbinder nok Dublin med puber og det mørke ølet Guinness. Magasinet Reisefot har besøkt flere puber og selvfølgelig Guinness Storehouse hvor du både kan lære om ølet og dets lange historie. ( DENNE ARTIKKEL ER SPONSET )

O'Donoghue's Pub er en ekte irsk pub
O'Donoghue's Pub er stedet for god musikk og en pint med Guinness. Foto Terje Engø

Ifølge Irlands største avis er det 722 puber i Dublin. Her er det bare å velge ut de en vil besøke, eller rett og slett vandre gatelangs og besøke de en finner. Holder en seg til byens sentrum, for eksempel området Temple Bar og bydelene rundt, er det aldri langt på gå mellom pubene.

Populær turistfelle i Dublin

Mange mener en ikke har vært på pub i Dublin om en ikke har besøkt puben Temple Bar, som en finner i bydelen med samme navn.

Puben er kanskje den mest kjente puben i Dublin. Men forvent ikke at den er full av irlendere. Dette er en pub for turister og de som elsker whisky. Puben tilbyr hele 450 forskjellige whiskey og whisky. (skrives forskjellige på irsk og skotsk).

Tempel Bar ble etablert i bygningen allerede i 1840. Men allerede før det har det vært servering av øl i bygningen. Følelsen av stedets lange tradisjoner og historie får du straks du kommer innenfor.

Den dyreste pinten i Dublin

Det hevdes at du får byens dyreste pint med Guinness på Temple Bar. De færreste irer er villige til å betale 8,95 euro (105 kroner) for en pint.

Er en først i nabolaget, så hvorfor ikke ta en kort stopp her, så har en fått med seg en flott irsk pub, selv om en kanskje ikke møter så mange irer her. En Guiness smaker godt uansett.

Tempel Bar
Temple Bar er den mest kjente puben i Dublin.
Castle Lounge
Puben Castle Lounge har vært møtested for tørste irer siden 1899. Foto Terje Engø
tradisjonsrik pub
Graham Kavanagh er en glad i Guinness og fast gjest på O'Donoghue's Pub. Foto Terje Engø

Nå handler ikke et besøk til en stemningsfull irsk pub bare om pris. På Temple Bar er det levende musikk hver dag, fra klokken 10:30 på formiddagen. Unntaket er søndag, – da starter musikken 12:30. Og du kan nyte musikk og øl, eller et glass whiskey eller en cocktail til klokken 01:30 alle dager unntatt torsdag, fredag og lørdag. Da er det musikk og sjenking til 02:30.

Dublins rimeligste pint

Drar du derimot til puben The Auld Triangle får du en pint med Guinness til 5,20 euro (61 kroner).

Skulle du ikke være på utkikk etter rimelig Guiness, eller ikke være opptatt av å besøke den mest berømte puben,  så anbefales gjerne O’Donoghue’s Pub (også kjent som O’Donoghue’s Bar).

Her spilte The Dubliners

Dette er en kjent pub som du finner i 15 Merrion Row på Dublins sørside. Her ble det etablert en matvarebutikk i 1789. I 1934 ble bygningen kjøpt av  O’Donoghue-familien. Selv om det er en andre eiere i dag, har de valgt å beholde navnet etter familien som gjorde den til en av Dublins mest kjente puber.

The Palace Bar er bare en av 722 puber. I denne puben finner du skikkelig god irsk stemning. Foto Terje Engø
I denne historiske passasjen i bydelen Temple Bar, er der selvsagt en pub. Foto Terje Engø
The Norseman er en av mange populære puber i bydelen Temple Bar. Foto Terje Engø

Denne puben er nært knyttet til irsk tradisjonell musikk og det var der den kjente irske folkegruppen, The Dubliners, begynte å opptre på begynnelsen av 1960-tallet. Siden har mange kjente artister og band opptrådt her.

Bilder av mange av artistene henger på veggen til høyre for inngangen. Hver kveld opptrer kjente og mindre kjente musikere.

En kveld her er en flott opplevelse av irsk musikk og pubkultur. Og det positive er at denne kjente puben serverer en pint med Guinnes til en pris av 6,50 euro 76 kroner).

Med over 700 puber å velge blant, er det en måte en løsning om du vil  besøke flest mulig. Legg lunsj og middag til en pub. De fleste serverer god mat, ikke bare drikke.

ARTIKKEL FORTSETTER NEDENFOR

Castle Lounge
Puben Castle Lounge har vært møtested for tørste irer siden 1899. Foto Terje Engø

Hvordan reise til Dublin

Veien til Dublin ble kortere for mange, da Widerøe 28. april begynte å fly fra Bergen fredag og mandag. Ruten er planlagt for at passasjerer fra andre steder på Widerøe sitt rutenett skal kunne bruke avgangene.

Fra Oslo kan du fly direkte til Dublin med SAS eller Norwegian alle dager unntatt lørdag.

O’Donoghue’s

It was August 1962
When I first set foot in O’Donoghue’s
A world of music, friends and booze
Opened up before me
I never could’ve guessed as I walked through the door
Just what the future had in store
A crossroads for my life I saw
Lying there to taunt me.

                                                                         Andy Irvine, 2004

På Guinnes Storehouse lærer du om historien til landets verdensberømte øl. Foto Terje Engø

Sju etasjer med opplevelser

Guinness Storehouse er en av de mest kjente og største turistattraksjonene i Dublin. Siden dette utstillingsvinduet for Guinness og irsk ølkultur ble åpnet i 2000, har godt over 20 millioner mennesker besøkt stedet.

Guinness Storehouse dekker syv etasjer rundt et glassatrium formet som en pint Guinness.  Her kan du lære om både brygging av Guinness og ølets historie.

Alle de sju etasjene er fylt med opplevelser. De omfatter interaktive digitale opplevelser, prøvesmaking, mulighet til å lære å tappe Guinness, .. og om du foretrekker…. en alkoholfri pint med Guinness. Det sies at den smaker like godt som den med alkohol.

 

Dublins beste utsikt

I øverste etasje er det en bar hvor det serveres tusener av pints med Guinness hver eneste dag. Denne kan du nyte med fantastisk utsikt utover Dublin.

Det er anbefalt at du bestiller billetter på forhånd. Da sparer du tid i kø ved ankomst, og får mer tid til å oppleve. For den som er interessert i øl er bryggingen av Guinness kanskje det mest spennende du kan lære om i Dublin.

Ikke bryggeri – men opplevelsessenter

Guinness Storehouse er ikke et bryggeri. Det sier seg selv at med ølets popularitet er det en umulig oppgave å vise millioner av besøkende rundt på selve bryggeriet. Men kunnskapen du forlater Guinness Storehouse med, er kanskje mer enn den du ville fått ved besøk til et bryggeri.

Du kan også kjøpe med deg minner hjem, både øl, t-skjorter og annet i en stor butikk. 

Guinness Storehouse
Det er imponerende å se mengden Guinness som serveres på Gruinness Storehouse. Foto Terje Engø
Fra sjuende atasje i Guinness Storehouse kan du nyte både øl og utsikt. Foto Terje Engø

Sponset innhold

Dette er en artikkel skrevet i forbindelse med en invitasjon fra Tourism Ireland og Widerøe Flyselskap i forbindelse med etableringen av flyrute mellom Bergen og Dublin. Innholdet er ikke på noen måte sponset av puber nevnt i artiklene, eller av Guinness Storehouse.

Tekst Terje Engø

terje@magasinetreisefoto.no

scroll to top