Du kan være med på å beskytte gepardene

joey-zhou-58sCI9GDQ6Q-unsplash-scaled.jpg

Geparden er det eneste afrikanske kattedyret med runde pupiller. Foto Joey Zhou.

Den vakre, muskuløse gepardene tilhører en gruppe kattedyr som er nært beslektet med pumaer. Du finner geparder i deler av Afrika og i nordøstlige Iran og India. Den er ett av de dyrene du ikke kan forvente å se på alle safariturer. Men ved å dra på safari kan du være med på å beskytte disse vakre kattedyrene

Med fart på opptil 100 kilometer i timen er geparden det raskeste pattedyret i verden. Foto Charl Durand
Gepardene er både vakker og muskuløs. Foto Deon de Villiers

Gepardene er regnet som det hurtigste pattedyret på kloden. Den kan akselerere fra 0 til 80 kilometer på tre sprang og kan løpe med hastighet på rundt 100 kilometer i timen. Den voldsomme hastigheten klarer den dog bare å holde rundt 250 meter. Da må den stoppe og hvile en halvtimes tid før den igjen kan løpe.

Selv om den høye hastigheten gir den en fordel når den jakter, klarer den bare å fange ett av ti byttedyr den forsøker seg på. Den er ikke alene om å kunne løpe raskt.

Jakten foregår om natten for å unngå å komme i konflikt med de større og sterkere løvene og leopardene. En gepard veier normalt fra 40 til 65 kilo. Den kan han en skulderhøyde på 80 centimeter og en lengde fra snutespiss til haletipp på 220 centimeter.

Gepardene har runde pupiller

I motsetning til andre kattedyr har gepardene runde pupiller. Den kan heller ikke trekke klørne helt inn i potene.

Det er ulike tall for hvor mange geparder som finnes i verden. Verdens Naturvernunion mener at det er under 10.000. Siden forskere følger dyrene nøye, er 7000 av gepardene dyr forskerne vet om. 4500 av disse lever i den sørlige delen av Afrika. Av disse lever cirka 2000 finnes i Namibia, 1800 i Botswana og 1300 i Sør-Afrika. Siden de gepardene ikke kjenner til landegrenser, er det geparder som vandrer mellom flere land i grensetrakter.

Mange arbeider for å øke antallet

Det er få ville geparder tilbake. Men mye gjøres, spesielt av safariarrangører for å øke antallet ville geparder.

 

Buffelsdrift Game Lodge satte for tre år siden ut geparder i et eget femten kvadratkilometer stort reservat. Gepardene har nå tilpasset seg omgivelsene. 30. og 31 mars i år ble et nytt tilbudet for å lære gjester om det vakre rovdyret offisielt åpnet. Gepardene i reservatet hadde da tilpasset seg omgivelsene slik at safaribiler ikke ville skremme dem unødig.

Prosjektet er et godt eksempel på hvordan safari og hoteller – gjerne kalt lodger – ute i bushen har gjort ville dyr til en ressurs. Hvert eneste dyr som skytes av krypskyttere blir et tap for disse, og selvfølgelig for alle som har sine arbeidsplasser her.

Les mer om safari, dyrebeskyttelse og dyreopplevelser i Afrika i vårt magasin.

Se video om gepardprosjekt:

 

Tekst Terje Engø

scroll to top