Grensene til eventyrlige Sør-Afrika er åpne

SA2c-scaled.jpg

Igjen kan vi oppleve Sør-Afrikas fascinerende dyreliv. Grenene er nå åpne for nordmenn.

Sør-Afrika åpnet sine grenser for norske besøkende sist fredag. Igjen kan vi oppleve dette fantastiske landet som ligger så langt sør som du kan komme på det afrikanske kontinentet.

Løver er et stort kattedyr som kan være farlig. Men er du på safari er det profesjonelle rangere som tar var på deg.

Sør-Afrika har en stor bestand av løver.

Løvene ligger ofte i ro i små flokker. Men det er alltid en eller flere som alltid på vakt.

Sør-Afrika er et spennende reisemål som tilbyr utrolige opplevelser. Kanskje mest kjent er landet for spennende safarier hvor du kan oppleve løver, store afrikanske elefanter, leoparder, neshorn, vortesvin, mange typer antiloper, sebra, giraffer og mange andre dyrearter. Safari er blant de mest populære aktivitetene når en besøker lander.

Det gir en spesiell følelse å sitte i en åpen bil, mindre enn ti meter fra en flokk sultne løver. Det er helt trygt, om du ikke går ut av bilen. Ville dyr kan være farlige. Men sammen med erfarne rangere er du alltid trygg.

 

Sør-Afrika er god mat og ville dyr

En stor afrikansk elefant er et majestetisk dyr.

Visste du at alle sebraer har forskjeller i mønsteret som gjør at de kan kjenne hverandre?

Er du heldig får du se en av de sky leopardene. De er elegante og muskuløse kattedyr.

En safari kan også være en luksuriøs opplevelse hvor du som gjest blir servert mat av høy klasse akkompagnert av både lokale og importerte viner. Om kvelden, etter en lang dag på utkikk etter ville dyr, kan du synke ned  i en sofa, lytte til dyrelydene uten i mørket og fordøye fantastiske minner.

Safari kan koste mye per døgn, eller være relativt rimelig. Du bestemmer selv hvor mye du vil investere. Det kan selvsagt lønne seg å bruke en safarioperatør som tar deg med i ett område hvor muligheten til å se ville dyr i stor. Det er nok slik at de rimeligste kanskje ikke har mulighet til å ta deg til de aller beste reservatene eller steder som nasjonalparken Kruger. Sjekk reviews på nettet.

Du trenger faktisk ikke å dra på safari for å se ville dyr. Undertegnede journalist har opplevd både bavianer, giraffer og antiloper langs veiene.

 

Cape Town – en by full av opplevelser

I Cape Town får du en fantastisk utsikt om du tar taubanen opp på toppen av Table Mountain.

Sjøløven lå og kikket opp på meg nede i havnebassenget i Cape Town. Den var en av mange.

Er du i Cape Town kan du se sjøløver boltre seg i havnebassenget. Like utenfor byen kan du besøke en stor koloni med pingviner. Denne pingvinarten, kappingvin, er den eneste som lever på det afrikanske kontinentet.

Pingviner i Sør-Afrika

Utenfor Cape Town kan du oppleve Kappingviner, de eneste pingvinene som lever på det afrikanske kontinentet.

Det er laget gangveier slik at pingvinene er beskyttet mot besøkende.

En rugende pingvin sjekker at alt er ok med eggene.

Cape Town er en by med utallige flotte restauranter, kafeer og et pulserende natteliv. Kanskje noe begrenset nå på grunn av Covid-19. Vil du oppleve en imponerende utsikt over Sør-atlanteren kan du ta turen opp på «Table Mountain». Noen velger å ta seg opp til fots. De fleste velger å bruke taubane. Fjellet har en stor flat topp 1086 meter over havet.

Toppen er et tre kilometer langt flatt platå. Hvorfor fjellet heter «Bord-fjellet» oversatt til norsk, forstår du når du ser det på litt avstand.

En dag oppe på fjellet kan nytes med god mat og vin. Er det vindfullt kan en spise innendørs. Menn de fleste dager er været så godt at en velger å sitte ute.

Er du først i Cape Town er veien kort, bare rundt førti kilometer, til vindruemarkene rundt byen Stellenbosch.  Rundt byen ligger Sør-Afrikas mest kjente vingårder. Svært mange tilbyr både vinsmaking og god mat.

Danskene må vente

Sør-Afrika har ikke åpnet opp for alle land. Landet har som Norge en oversikt over godtatte land og land som regnes som høyrisiko. Mens turister fra Norge, Sverige og Finland ønskes velkommen, er det ikke åpnet opp for Danmark. Oversikten over hvilke land det er åpent for vil bli oppdatert annenhver uke.

Sør-Afrika har valgt en mye mer pragmatisk holdning til hvordan de vurderer risiko. I Norge er alle land med mer enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere over en periode på 14 dag karakterisert som røde. Nå ligger Norge på over 28 smittede per 100.000. Likevel blir land med lavere smittepress enn vårt karakterisert som røde.

Sør-Afrika har mange forskjellige antilopearter.

I Sør-Afrika har de også delt andre land i ulike risikonivå. Alle land som har et lavere smittenivå enn Sør-Afrika er definert som lav-risiko. De land som har et relativt likt smittenivå karakteriseres som middels risiko, mens de med høyere smittenivå er definert som høy-risiko. Dette er en svært pragmatisk måte å løse problemet for.

Norge har per dato et 28,2 smittede per 100.000 innbyggere. En rekke europeiske land har lavere antall smittede enn Norge, men over grensen på 20. Selv om det er mindre smitte enn i Norge er disse landene definert som røde

 

Følg reglene for smittevern

For at du skal føle deg trygg og for å begrense smittespredning har Sør-Afrika innført strenge regler for restauranter, barer og andre steder hvor det kan befinne seg mange mennesker samtidig. Det er viktig at besøkende respekterer reglene. Disse er en medvirkende årsak til at smittepresset synker i Afrika, i motsetning til hva det i senere tid har gjort i de fleste europeiske land.

 

Sør-Afrika krever at du tar en Covid-19-test (PCR) før avreise. Denne skal ikke være eldre enn 72 timer på avreisedato.

Les også: Bytt til selskap som gir deg en gyldig reiseforsikring

Sørg for å være forsikret

Flere flyselskaper, deriblant Emirates  og  Ethiopian Airlines flyr til Sør-Afrika har inkludert Covid-10.forsikring,. Begge selskaper flyr fra Oslo, og du har derved bare ett flybytte underveis, Forsikringen til Emirates er gyldig i 30 dager, mens Ethiopian sin forsikring er gyldig i hele 92 dager ved rundreise, og 31 dager ved kjøp av billett en vei. Foreløpig er dette et tilbud inkludert i flybillettene til Emirates frem til 31.desember, mens Ethiopian tilbyr dette frem til 31. mars 2021. Har du samtidig reiseforsikring i for eksempel Gjensidige er du dekket på lik linje med reiser før pandemien. Reiser du med et annet flyselskap bør du sjekke andre muligheter for forsikring som dekker Covid-19.

Du kan også fly med blant annet KLM, Qatar, Turkish Airlines, Bristish Airways, og flere andre selskaper, men en må da sørge for at du ordner reiseforsikring som dekker Covid-19 på annet vis. Prisene i oktober og november er fra cirka 4000 kroner og oppover for billetter på økonomiklasse.

Tekst og foto Terje Engø

NB.

Magasinet på Reisefot deltok på en reise til Sør-Afrika som gjest hos South Africa Tourism. De dekket utgifter til reise, opphold og aktiviteter. Artikler og reportasjer fra reisen er produsert uten noen føringer fra South African Tourism.

Les siste utgave av magasinet her:

 

 

scroll to top