Djemaa el Fna – det virkelige tusen og en natt

Jema-el-Fna-2-scaled.jpg

Jema el Fna er et fantastisk skue på kvelden. Utsikten kan du nyte fra en av de mange restaurantene med veranda som ligger nært medinaen.

Markedet Djemaa el Fna i Marrakech er en eventyrverden – som hentet rett ut av den arabiske eventyrsamlingen «Tusen og en natt». Markedet er selve hjertet i den marokkanske byen. Ett sted for opplevelser, farger, lyder, overraskelser og et myldrende folkehav.

Lydene tiltar når jeg kommer frem til den store åpne plassen. Plassen er enorm. Det går mot kveld, og solen henger lavt. Det lukter møkk fra hestedrosjene som bringer turister og noen lokale til markedet. Det summer i stemmer, mennesker som haster forbi, mens vinker til seg, enten for å selge meg noe, eller på annen måte tjene en slant som nå ligger i lommene mine.

Jemaa el Fna
Selv om kanskje turistene er de som legger mest penger igjen, er det flest marokkanere blant de som besøker dette spennende torget.

Mot øst har den lave solen kastet vakre oransje farger over de snøkledde toppene i Atlasfjellene, som kan skimtes mot sørøst. Lyden av Djemaa el Fna blir mer og mer intens for hvert skritt jeg tar. Trommer, fløyter og andre instrumenter. Noen synger, andre forteller historier. Er det noe som kan orientalske vibber, så er det noe du får når du er her.

Djemaa el Fnaa er mer enn bare et marked. Det er en møteplass – noe det har vært i århundrer. Her får du kjøpt alt mellom himmel og jord, og mye mer. Med på kjøpet får du underholdning, ekte marokkansk kultur.

Er du sulten, er det bare å følge duftene fra de mange bodene som selger marokkanske delikatesser.

Lamper, medisiner og levende geiter

Djemaa el Fna er et sted du kan vandre i timevis, og hele tiden oppleve noe nytt. Etter som døgnet går sin gang, endrer livet her karakter. I de tidlige morgentimene, hutrer marokkanere over plassen i luftige jallabas.

På dagen krysses torget av tusener på vei til souken bakenfor markedet. Der kan de handle alt fra levende fugler, geiter, til oksekjøtt slaktet samme dag i tråd med halal-reglene. Her selges det tepper, medisiner, vesker, lamper, og tusener av andre ting, samt søte kaker og hva annet hjertet enn måtte behage.

Souken i Marrakech
Souken i ene enden av Jema el Fna er et sammensurium av små trange gater og smug, mange med tak over. En skal ha god retningssans for å finne frem.
Marrakech
Noen steder i souken henger det farget garn. Før ble garnet hengt til tørk etter farging på denne måten. Selv om farging fortsatt foregår, er garnet som nå henger mest dekorasjon.

Ikoniske vannmenn og slangetemmere

Når jeg beveger inn på markedet møter jeg på, eller bedre sagt, blir oppsøkt av, noe av det mest ikoniske markedet har å tilby. Vannmenn. De står klare og ringer med bjellene sine. Som navnet tilsier, solgte de før plastflaskenes tidsalder, vann. I dag livnærer de seg av turister. I sine flotte drakter poserer de villig hen sammen med de som ønsker bilder til Instagram, Facebook eller fotoalbum. De tjener nok bedre på dette enn de noen gang gjorde på vann. Best tjener de på de som ikke spør om prisen først. Det er alltid vanskelig å prute når handelen er gjort. Det har de forstått så inderlig godt, selv om de raskt firer på ublue krav om femti dirham for et bilde. Men det er lov og spør. Noen ganger lykkes de.

Midt på plassen holder slangetemmerne til. En eldre mann tar tak i den tradisjonelle fløyten sin og fjerner lokket på korgen i det jeg går forbi. I det han blåser i fløyten og melodiene triller stiger den svarte kobraen opp fra korgen. Som hypnotisert beveger den seg i takt med tonene. Helt rolig, en meter fra et potensielt fatalt slangebitt, spiller slangetemmeren strofe etter strofe. Jeg tar mine bilder. Når jeg gjør mine til å gå videre er en medhjelper fremme og forklarer at bildene koster penger. Femti dirham raskt til fem dirham. Det er slik Djema el Fna skaper levebrød til sikkert noen tusen mennesker.

Gateunderholdning i særklasse

Plutselig samler det seg en menneskemengde seg i ring til høyre for meg. Jeg prøver å se hva som foregår. I midten skimter jeg en av de mange historiefortellerne som prøver seg på dagens underholdning. Spente står tilskuerne og klapper. Noen kaster noen mynter inn mot boksen mannen har satt foran seg.

Eventyrfortellerne er dyktige. Noen forteller sine egenproduserte eventyr, andre forteller tradisjonelle eventyr.

Dette har vært underholdning på Jemaa el Fna lenge før noen fikk både radio og TV. For mange marokkanere er det ett av ukas høydepunkter å lytte til en av eventyrfortellerne.

Transvestitter og folkedansere på Djema el Fna

Noen steder holder folkedansere fra andre steder i Nord-Afrika oppvisning. I fargerike kostymer danser de slik de har gjort i århundrer. Ett annet sted opptrer transvestitter i dameklær, til latter og smil. Mye som kanskje ikke er helt stuerent andre steder, tillates på torget.

Marokko er et land hvor arabisk kultur er sterkt fusjonert med berberkultur, siden kraftig påvirket av den franske kolonitiden. I tillegg har i århundrer mye av Europas handel med deler av Afrika skjedd via karavanerutene som gikk sydover fra Marokko. Dette gjenspeiler seg i dag i ansiktene en møter i Marrakech. Her lever det mennesker som har sine opprinnelige røtter i store deler av Afrika, og til dels Europa.

En enorm labyrint

Den åpne torgplassen grenser på nordøstsiden mot byens berømte souk, – handelsplass. Souken består av små trange smug og gater på kryss og tvers.

Her er det lettere å gå seg vill enn å finne frem.

kvinne, Marrakech
Damene som sitter og tilbyr hennatatoveringer på Djema el Fna bærer niqab eller lignende hodeplagg. Det er bare fordi turistene synes det er mer spennende å få en tatovering laget av en kvinne med niqab, ble vi forklart.

Klikk på magasinet du ønsker å lese

Her kan du finne det aller meste som er mulig å kjøpe. Mye av det kan karakteriseres som juggel, men i deler av markedet har håndverkere samlet seg i laug hvor de produserer kvalitetsvarer. Tepper, skinnprodukter og tekanner og fat i messing blir laget i souken. Ønsker du å kjøpe noe er det pruting som gjelder. Og er det en kunst enhver marokkaner med respekt for seg selv kan – er det å prute. Det handler mer om hva du er villig til å betale, enn hva varen er verdt i kroner og øre. Bli ikke overrasket om du pruter ned en pris 90 prosent ett sted, mens snaut klarer å rikke prisen et annet. Her er ingen regel. For mange er prutingen like mye dagens underholdning som harde forhandlinger for å tjene en anstendig lønn.

Å vandre gjennom de mange smugene – fra butikk til butikk – kan ta dager om en vil se alt. Som så mange andre markeder er souken ved Djema el Fna oppdelt i områder som alle har sine spesialiteter. Et sted selges kun høns og egg – i neste gate finner du vannpiper – og i neste fat, skåler og tekanner i messing prydet med vakre mosaikkinspirerte mønstre. Noen steder farges skinn og garn, mens det i noen gater produseres møbler.

Tid for en tagine

Ute på torget er det mange dekorerte vogner som selger nypresset appelsinjuice. Mange reklamerer med verdens beste appelsinjuice – eller i hvert fall markedets beste! Bare spør en av selgerne. De søte og saftige appelsinene blir gjort til juice i en fei, og det smaker vidunderlig. De store saftige appelsinene har modnet i solen, og smaker søtere og friskere enn selv den beste juicen gjør i Norge.

Underholdning, Marrakech
På restauranter og klubber rundt Jemaa el Fna kan du få med deg marokkansk dans. Noen ganger opptrer det også magedansere. Men magedans er ingen marokkansk tradisjon.
Etter noen timers vandring på torget og i souken smaker det alltid godt med en tagine. En lammetagine som dette får du for 20 - 30 norske kroner.

Når mørket senker seg over Marrakech, søker mange til matvognene på Jemaa el Fna. Marokkanere kommer gjerne hit når de skal spise middag ute med gode venner eller forretningsforbindelser.. Noen kommer for litt snacks.

Røyken fra kullgrillene fyller plassen med deilige dufter. Kjøtt, grønnsaker, og poteter står i mange timer og godgjør seg i taginene, varmet av glødende kull. Rettene som serveres er ofte krydret med kassiakanel, kardemomme, paprika og koriander. Karamelliserte rosiner, løk og aprikos bryter med de sterke kryddersmakene, og gir rettene en nydelig sødme.

En skål snegler på barkrakken

På Djemaa el Fna får du alt det fantastiske marokkanske kjøkkenet har og by på. De mer kjente rettene som couscous og tagine får du i utallige varianter. Dersom du er hakket mer vågal, går du for marokkanernes egen versjon av tradisjonsretten vi kjenner fra Voss – smalahove. Hoder av sau og geit kokes på stedet og serveres med oppskåret hjerne.

Du finner også vinbergsnegler. Dette er en kulinarisk tradisjon med røtter til kolonimakten Frankrike. Vogner, med tilhørende barkrakker, serverer snegler kokt med hvitløk, salt og pepper. Å sitte på en barkrakk, midt på Djemaa el Fna, med en skål vinbergsnegler og en kopp myntete eller en iskald appelsinjuice er en opplevelse.

La inntrykkene synke inn

Rundt Djemaa el Fna ligger det masser av restauranter, kafeer og barer. Ta turen opp til noen med utsikt fra toppetasjen. Å skue ut over den livlige plassen er magisk. Den ser aldri ut som om den vil sovne, gå til ro.

Eventyrverdenen som Djemaa el Fna er kommer litt på avstand her oppe. Det kan være slitsomt å gå i timevis rundt på markedet, men opplevelsen og inntrykkene er så absolutt verdt det. Når solen går ned har du utsikt mot hele plassen og den vakre Koutoubia moskeen troner bak mylderet på torget. Her kan du slappe av, drikke en kopp te og la alle inntrykkene synke inn. Eller du kan vandre noen meter inn i sidegatene og avslutte kvelden med glass vin, en øl, en cola eller hva du måtte ønske, underhold med marokkansk folkedans.

Les også:

Med bil gjennom de vakre dramatiske Atlasfjellene

Den gjestfrie sjørøverbyen Essaouira

Tekst og foto Terje Engø/Emil Andre R. Engø

terje@magasinetreisefot.no

Skal du ha fjørkre til middag kan du kjøpe dem i souken. Ferskere enn levende er det vanskelig å få.
Jemaa el Fna, Marokko
Hva med kokte vinbergsnegler som snacks?

Nyttig å vite

 

Turistinformasjon

Du finner mye nyttig informasjon på det statlige turistinformasjonsbyrået sin NETTSIDE

Slik kommer du dit

Den aller enkleste måten å komme til Marrakech har vært å fly med Norwegian. De har Marrakech på programmet fra slutten av mars.

Bo bra

Det finnes mange svært gode hoteller til fornuftige priser. Bruker du momondo.com eller finn.com, så sjekk at du er i gåavstand fra Jemaa el Fna. 

Spis godt

Det er mange gode restauranter i Marrakech. De fleste og beste finner du i den moderne bydelen Gueliz. Mange har blanding av fransk og marokkansk meny.

Priseksempler:

Hovedrett på rimelig restaurant 20,00 til 60,00 dirham, mens en treretters middag for to på mellomklasse restaurant koster 140,00 – 200,00 dirham. En halv liter øl får du for 20,00 til 50,00 dirham, mens en cappuccino (normal) koster 7,00 – 16,00 dirham. En cola (0,33 liter) koster 3,50 – 10,00 dirham, mens vann på flaske, (0,33 liter) 2,00 – 8,00 dirham. Men best av alt så koster et stort glass nypresset appelsinjuice bare 10 – 15 dirham på Jema el Fnaa.

Lokal transport

Drosje er ofte det enkleste. Vær forberedt på å prute på prisen. Noen drosjer bruker taksameter uoppfordret.

«Flyplassdrosjene» er dyrere enn drosjene utenfor da sjåførene har blitt enige om egne flyplasspriser.

Flybuss (No 19 Airport Express) koster 30 dirham. Vanlig buss som stopper 500 meter fra terminalen koster 4 dirham.

Ett tips: Selskapet Taxi Verts (tlf. 05 24 40 94 94) pålegger sine sjåfører å bruke taksameter.

Penger

1 dirham = 0,95 kroner (22.01.2021)

I praksis kan du regne en dirham som en krone. Bankenes valutapåslag og gebyrer gjør at du i praksis betaler rundt en krone for en dirham.

Dirham får du i minibanker som det finnes mange av.

Spesielt om Jemaa el Fna

Husk at tar du bilder av noen som opptrer eller poserer, så forventer de betalt. Sørg for å ha småpenger. Et par dirham, – kanskje fem, holder rikelig selv om det ytres ønske om mye mer. Mange, som for eksempel vannmennene lever av å bli fotografert. Om det ber om femti dirham, så smil overbærende og rist på hodet.

Alt du kjøper, med unntak av mat og drikke, bør du prute på. Kjøper du et glass med fantastisk kald nydelig appelsinjuice, så ha småpenger klar. Betaler du med hundre eller femti dirham, kan det hende det må skaffes vekslepenger, – gjerne i håpet om at du ikke orker å vente til selgeren er tilbake!

NB

Magasinet Reisefot har besøkt Marrakech ved to anledninger, og bildene i reportasjen er fra disse turene. Reisene har ikke vært sponset av aktører nevnt i reportasjen.

Jemaa el Fna, Marrakech
Smalahove er ikke bare en vestlandsk tradisjon. På Jemaa el Fna står de på menyen hver eneste dag.
Marrakech
Vannselgerne lever av å bli fotografert, ikke selge vann.
Glem ikke å kjøpe med deg krydder når du er i souken.
scroll to top