Disse har blitt rimelige land for nordmenn

annie-spratt-oW6LlU_VZkc-unsplash-1.jpg

Norske kroner har styrket seg mot flere valutaer. Foto Annie Spratt.

Mange allerede rimelige land har de siste årene blitt mye rimeligere for nordmenn. Det er ikke så svart som det kan virke om en leser aviser. Mange steder får du stadig mer for norske kroner. Her er noen populære land som har blitt billigere.

I mars falt verdien på norske kroner som en stein. pg i løpet av få dager i mars ble mange reisemål femten prosent dyrere å besøke.  Siden har norske kroner styrket seg, og situasjonen er ikke like dramatisk.

 

Vi ser her på en del land i et fem-års perspektiv. Dette er de land hvor utviklingen i valutakursene har gjort det rimeligere å reise. I hele Euro-sonen har den svekkede kronen gjort det over 16 prosent dyrere for nordmenn. Det merkes om en har knapt med feriepenger og skal feriere i land som Tyskland og Frankrike. Danske kroner følger euro, så samme hvor dejlig det er å være norsk i Danmark, er det langt fra like rimelig som før.

Les også: Norges ledende digitale Reisemagasin får du GRATIS her

 

Tre kroner ned for Starbucks Mocha

Pundet beveger seg nedover og gjør Storbritannia rimeligere. Foto Charles Postiau.

Siden 20. mars britiske pund blitt 14,5 prosent rimeligere. På grunn av politiske uro rundt Brexit har pundet svingt kraftig i verdi de siste årene. For fem år siden kostet ett pund 12,65 kroner. Når dette skrives koster pundet 11,76 kroner. Det betyr at en stor kaffe Mocha på Starbucks til koster 3,25 pund i norske kroner har falt i pris fra 41,10 kroner til 38,20 kroner.

Noen vil si at Storbritannia ikke er å regne blant rimelige land. Men prisnivået varierer kraftig fra sted til sted. Er du på landsbygda i Wales vil du oppleve at alt er rimeligere enn i London. Du kan fortsatt få et god middag på en pub til under ti pund.

 

 

Safari har blitt rimeligere

Nå er det rimeligere enn på mange år å få et møte med løver. Foto Jean Wimmerlin.

Sør-Afrika er ikke bare safari og god vin, – det er også generelt lave priser. Og bedre og bedre har kursen blitt for nordmenn lastet med norske kroner. 20. mars måtte du ut med 67 øre mot 55 øre når dette skrives. Det betyr at det har blitt hele 17 prosent rimeligere å kjøpe rand. For fem år siden var kursen 0,65. Det vil si at rand har blitt hele 16 prosent rimeligere siden da.

I praksis betyr det at om du kjøper en safari til 20000 rand, så kostet den 13.000 kroner for fem år siden. Nå er prisen 11.000 kroner. Det er et fall i verdien på rand som merkes på feriebudsjettet.

Sør-Afrika er så mye mer enn bare fantastiske safarier. Landet byr på spennende opplevelser  både for de aktive og mer bedagelige. God vin på vingårder og fantastiske restauranter for de matglade. Flotte langstrakte sandstrender og Afrikas eneste pingvinkolonier er noe av det du kan oppleve.

Om du trives best i Cape Town, Durban eller annen by, er avhengig av dine interesser.. Uansett har sørafrikanske rand utviklet seg til din fordel. De har stadig blitt rimeligere.

 

 

Brasilianske real rett ned

Brasil byr på flotte strender, jungel og fantastiske fossefall. Foto Cerqueira/Unsplashed

Brasilianske real har virkelig fått juling. 20. mars kosten en real 2,34 kroner. Nå er kursen ned med hele 24 prosent til 1,78 kroner. Ser vi på de siste fem år, så har en real blitt dramatisk svekket i verdi. Du måtte i juli for fem år siden betale 2,60 kroner for en real. Siden har kursen falt med 31,5 prosent mot norske kroner.

Det betyr at ti overnattinger på et bra hotell til 500 real per natt kostet 13.000 norske kroner. Nå koster samme opphold 8.900 kroner. Det har blitt hele 4100 kroner rimeligere. Det er en fantastisk utvikling om en ser det fra en reisende sitt ståsted.

Utviklingen i kursen er en stor fordel når billettene koster litt mer enn en billett i Europa. En ferie i Brasil med strandliv på Copacabana og en tur til fossefallene i Iguazzu koster nødvendigvis ikke mer enn en uke eller to i Frankrike eller Italia.

 

Tyrkia blant rimelige land

Tyrkia har vært en av nordmenns mange favoritter i mange år. Her fra vakre Antalya. Foto Terje Engø

Tyrkiske lira har vært i nyhetene flere ganger på grunn av fall i verdi. For øyeblikket koster 1 tyrkisk lira 1,37 norske kroner. 20. mars var prisen for en lira 1,80 kroner. Det er et fall i kursen på hele 24. prosent. Det er ikke tvil om at Tyrkia er regne blant rimelige land.

For fem år siden var kursen på 3,05 og siden har det stort sett bare gått nedover. Med et fall i prosent på hele 55, har prisen vi må betale for en lira blitt mer enn halvert. Det betyr at om du tar på deg spanderbukser og inviterer ni venner til god mat og drikke på en flott restaurant, så vil du nå kanskje betale 200 lire per person.  Det vil si 2000 lire totalt. For fem år siden tilsvarte det 6100 kroner. Nå er du nede i 2740 kroner.

Det har med andre ord blitt mye rimeligere å ta på seg spanderbuksene i Tyrkia.

 

Bli med i gruppen Norsk Reiseforum

Tango-pesos på billigsalg

Blant de rimelige landene er selvsagt Argentina. Nå får du tangokurs til gi-bort-pris,

Skal du virkelig føle at du har blitt rikere, så kan du dra til Argentina. For fem år siden kostet en argentinsk peso 90 øre. Nå er kursen 13 øre. Det er et fall på 86 prosent.

Et femten timers tangokurs med god instruktør får du for cirka 3000 peso. Det var 2700 kroner for fem år siden. Nå er det det 385 kroner.

Dessverre er det ofte slik at et fall i kursen på en valuta oppveies mer eller mindre av landets inflasjon. Argentina hadde i 2018 en inflasjon på 34 prosent. Siste fem år har det vært en inflasjon på samlet 355 prosent. Det betyr at 3000 peso nå er 10,650 peso. I norske kroner tilsvarer det 1384 kroner. Så tross inflasjon har fallet i verdien på argentinske pesos nesten halvert prisnivået i Argentina.

Slik er det for mange rimelige land. En får bare glede av noe av verdifallet på et landets valuta. På motsatt side så er det bedre for lommeboken din, enn når en valuta styrker seg mot kroner.

Av Terje Engø

scroll to top