Det finnes trygge land å reise til

Palma-6-scaled.jpg

Snart er det tid for å nyte ferie i andre land.

Er det noen trygge land det er å reise til? Hvor stor fare er der for å bli smittet av Covid-19? Her presenterer vi 12 «trygge» destinasjoner. Mange reisemål har litt høyere, like lav eller lavere smitterisiko som Norge. Er en utenfor risikogruppene er faren for at en skal bli smittet og alvorlig syk av Covid-19 svært lav.

 

Spania er ett av de europeiske land som har vært hardt rammet av viruset. Der er det fortsatt områder med relativt høye utbredelse av smitte. Men det er også områder med svært lav smittefare. Dette gjelder blant annet Kanariøyene og Balearene (Ibiza og Mallorca). Selv om de færreste vil anse Spania for å være blant trygge land å reise til, er Kanariøyene og Balearene relativt trygge steder.

Hva er trygge land

Ved å forholde seg til råd om sosial avstand og håndhygiene, er muligheten til å bli smittet på Kanariøyene og Balearene ekstremt lav. Det samme gjelder i for eksempel Hellas, Tyskland og på Island. Norge åpner opp for reiser til Danmark fra 15. juni, selv om smittepresset der er større enn for eksempel i Hellas og på Kanariøyene. Hellas, Island og Thailand er eksempler på trygge land om Norge anser Danmark som trygt.

Den enkelte må selv få vurdere om en skal reise ut fra egen risikovurdering. Det samme gjør de som reiser til land med malaria, denguefeber og mange andre smittsomme infeksjoner. Om en setter ting på spissen, så finnes det  ingen trygge land. Det er nå sannsynligvis større mulighet for å bli utsatt for en trafikkulykke i Hellas, enn for å bli smittet av Covid-19.

Ingen selvstendig vurdering

Europeiske har som vilkår at forsikringer ikke gjelder hvis UD fraråder reiser til et sted. I øyeblikket gjelder det hele verden. For Europeiske finnes det nå ingen trygge land.

Vi har spurt om det ikke overfor kundene ville være korrekt om selskapet selv foretok en selvstendig vurdering av risiko i de enkelte land/områder?

– Det står i våre vilkår og forsikringsavtaler at vi støtter oss på UDs reiseråd. Som sagt har vi heller ikke forutsetninger til å overprøve deres anbefalinger. Derfor kan eller vil vi ikke gjøre egne vurderinger på dette. Vi har et stort ansvar for kundene våre og deres sikkerhet når de er på reise, noe vi tar på høyeste alvor, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i IF/Europeiske til Magasinet på Reisefot.

Etter at Magasinet på Reisefot publiserte en artikkel som viste at Gjensidige Forsikring sine forsikringer fortsatt gjelder med begrensning for Covid-19, har både TV2 og flere aviser skrevet om dette.

LES OGSÅ: Ett selskap gir deg gyldig reiseforsikring

En vurdering av risiko, eller hva som kan defineres som trygge land, kan ikke baseres på hvor mange som er bekreftet smittet i et land eller område. Det forteller lite og ingenting om smitterisiko. Heller ikke antall døde gir et godt bilde. Det eneste tallet som gir en god indikasjon på hva som er trygge land, er antall døde per 100.000 innbyggere. Beregningen av dette tallet kan variere litt fra land til land og det kan variere på grunn av kvalitet og kapasitet i helsetjenestene. I EU er det liten forskjell i kvaliteten på helsetjenester fra land til land.

En god vurdering av hva som er trygge land vil også kreve at en er oppdatert på nyhetsbildet. I samtlige land vi omtaler nedenfor er pandemien raskt på retur, og smittefaren reduseres dag for dag. Det er viruseksperter som advarer om fare for en oppblomstring når været blir kaldere på høsten. Men en vurdering av hva som er trygge land må gjøres på fakta, ikke spådommer og antakelser.

Vi sammenligner her 12 destinasjoner med Norge. Det er ikke en oppfordring til at noen skal reise. Det er en personlig vurdering den enkelte må ta ut fra alder og helsesituasjon. De 12 eksemplene vi her trekker frem er reisemål med lav forekomst av smitte, og derfor relativt trygge om sammenligner med vårt eget land.

Norge

4,4 døde per 100.000

I Norge har vi hatt 4,4 dødsfall per 100.000 innbyggere. Vi har hatt et lavt antall døde, men er langt fra «best i klassen». Når sosial distanse og hygiene nå i praksis er nok til at stadig færre smittes, er det ingen grunn til at så ikke skal være tilfelle utenfor Norge. Når vi trekker frem 12 trygge destinasjoner, legger vi til grunn at de skal ha hatt et lavt antall døde per 100.000 innbyggere.

 

 

12 «trygge» reisemål

Thailand

0,08 døde per 100.000

Det er svært trygt å nyte livet på Thailands fantastiske strender. Men grensene er enda ikke åpnet opp.

Ett av de første landene utenfor Kina til å bli rammet av Coronaviruset var Thailand. Det svært raskt satt i gang med effektiv smittesporing, måling av kroppstemperatur for ankommende flypassasjer, og siden en svært omfattende nedstengning av samfunnet.

Til tross for en befolkning på hele 69,8 millioner mennesker er det bare registrert 58 dødsfall. Det er cirka 0,08 per 100.000 innbyggere, hvilket betyr at 55 ganger flere har død i Norge i forhold til folketall.

Det oppdages nå noen svært få spredte tilfeller av Covid-19 i Thailand. I mange deler av landet lider deler av befolkningen med å skaffe seg mat. Turistnæringen som er svært viktig for landet er nede for telling.

Den politiske situasjonen gjør det svært vanskelig for Thailand å åpne for nordiske turister om det ikke også åpnes opp for kinesiske.

 

Singapore

0,4 døde per 100.000

Nyt livet i bassenget på toppen av Jen Hotel. Singapore er svært trygt.

Til nå er det bare registrert 24 dødsfall til tross for hele 37.183 bekreftet smittet i Singapore. Dette tallet viser at landet har svært god kontroll med smittede. Landet har en befolkning på 5,8 millioner og har testet 409.000.

Fortsatt er 12.950 syke. Siden det relativt nylig ble oppdaget utbredt smitte blant utenlandske arbeidere som ofte bor svært trangt, er det fortsatt nesten 13.000 som ikke er friskmeldt. Men Singapore er et land med svært god kontroll over innbyggerne, og det er liten grunn til å frykte at de som er bekreftet smittet sprer smitten videre.

Singapore er ett av landene som en regner med vil åpne opp for turister ganske snart.

 

Hellas

1,7 døde per 100.000

På Santorini kan du svært trygt nyte solnedgangen Foto Emil Andre. R. Engø

Hellas har en befolkning på hele 10,4 millioner mennesker. Til og med 5. juni var det registrert 2967 tilfeller av bekreftet Covid-19-smitte. Mørketall kan innebære at dette bare er toppen av et isfjell. Men selv om antall smittede er høyere, er det ikke noe som tilsier at Hellas ikke er å regne med blant trygge land å reise til.

Det liten grunn til å tro at antall dødsfall som følge av Covid-19 ikke er relativt korrekt. Med 285 døde utgjør det 1,7 dødsfall per 100.000 innbyggere. Det er langt under Norge hvor det er 4,4 døde per 100.000 innbyggere.

En tur til Oslo medfører nå antakelig større risiko for å bli smittet enn om en reiser til Hellas på øyhopping. 15. juni åpner landet grensene for Norge. Det gjenstår å se om Utenriksdepartementets reiseråd endres. Hvis ikke vil det være lurt å skifte til ent forsikringsselskap som har forsikring som gjelder i Hellas.

 

 

De Forente Arabiske Emirater

2,8 døde per 100.000

Dubai er en blanding av eksotiske og luksuriøse opplevelser.

Med Emirates og Norwegian som har hatt direkte flyvninger til Dubai, har det arabiske Emiratet blitt et velkjent reisemål. Her drar en for å nyte varme, strender, luksuriøse restauranter med mat fra alle verdenshjørner, nattklubber og ikke minst «shoppe». Her finner en også flere av verdens beste hoteller.

Det arabiske emiratet er en smeltedigel av mennesker fra hele verden og en arabisk minoritet. Det er et moderne land, selv om det fortsatt er et strengt muslimsk styresett. Samtidig er det fleksibelt og lar besøkende både nyte alkohol, bade i bikini og gjøre hva de vil. Det er en svært trygg destinasjon både med nesten ingen kriminalitet. Det har vært noen saker i media om kvinner som har fått problemer med myndighetene. Dette er svært sjeldne tilfeller, og kan unngås om en har forståelse for at dette ikke er Norge.

I De Arabiske Emirater er det en 2,8 døde per 100.000 innbyggere. Hele 37,642 mennesker er bekreftet smittet, men bare 274 dødsfall. Når Norge har nesten dobbelt så mange døde, men bare 8552 bekreftet smittet så illustrerer det at få er testet. Emiratene har hatt en svært effektiv smittesporing og omfattende testing av befolkningen.

Det er nå mest sannsynlig mindre mulighet for å bli smittet i Emiratene enn i Norge.

 

Island

2,9 døde per 100.000

Island er stedet for de som elsker natur. Foto Rudolp Kirchener.

Islands popularitet som reisemål har økt voldsomt de siste årene. Det har gitt mangel på hotellrom til overkommelig pris om en ikke har kunnet bestille i god tid. For de som foretrekker noe annet enn bare sol, varme og paraplydrinker, er Island en opplevelse.

Her finner du vulkanske kilder, flotte restauranter som byr på lokal sjømat og kjøtt fra landets smakfulle lam. Er du sportsfisker eller glad i natur, byr landet på spennende opplevelser.

Når det åpnes opp for norske turister kan det være mange gode tilbud.

Få land har hatt bedre kontroll over Covid-19 enn Island. De har en atskillig større andel av befolkningen som er bekreftet smittet enn Norge. Men det gjenspeiler bare omfattende smittesporing og tester. Nesten en av fem islendere er testet. Per 100.000 innbyggere har 2,9 personer mistet livet. Totalt utgjør det 10 dødsfall.  Det er langt under Norge.

Det er på Island 5. juni bare registrert to personer som fortsatt er syke.

 

 

Polen

3,0 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Denne flotte stranden ligger noen minutter å gå fra sentrum i Gdynia. Her er liten for for å bli smittet med Covid-19

Polen, og spesielt Tricity et felles navn for de tre byene Gdansk, Sopot og Gdynia, har vært hatt besøk av stadig flere nordmenn. Her er flotte restauranter, gode puber og barer, fantastiske hoteller til drømmepriser og lange langgrunne sandstrender.

Polen har testet over en million av sine innbyggere. I går lørdag ble det oppdaget 259 nye smittede. Men med en befolkning på hele 38 millioner mennesker er dette lave tall. Og andelen døde i befolkningen er lavere enn i Norge.

Det er ikke grunn til å tro at det er større risiko ved å reise i Polen enn i Norge. Polen er med færre døde i forhold til innbygger land å regne blant trygge land å reise til.

 

Tsjekkia

3,1 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Praha er en vakker by med spennende arkitekter.

Lengter du etter en frisk kald pils i pilsens hjemland Tsjekkia? Praha er en utelivsby som byr på koselige og trendy kafeer, gode restauranter, torg og markeder, og selvfølgelig utallige puber og ølstuer hvor du kan nye landets gode øl.

Målt i andel av befolkningen som er registrert smittet og antall døde per 100.000, har landet blitt rammet mindre enn Norge. Nesten en halv million tsjekkere er testet.

Forholder en seg til råd om sosial avstand og har med seg Antibac burde det være svært trygt å nyte en øl i Tsjekkia nå. Landet er blant de som kan kalles trygge land med hensyn til Covid-19.

 

 

Kanariøyene

7,1 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Stranden Las Canteras er nok en av de tryggeste i Europa om en frykter smitte.

Kanariøyene har vært en ener vinter etter vinter for solhungrige nordmenn. Mange har kjøpt eller leid leiligheter her, og oppholder seg hele eller deler av året.

Kanariøyene har nesten vært som en «sikker sone» mens pandemien herjet som verst på det spanske fastland. Antall døde blant befolkningen på 2,2 millioner mennesker er 7,1 per 100.000. Det er mindre enn Danmark som Norge nå åpner opp mot.

Mange nordmenn har blitt værende på Kanariøyene under pandemien. Det er ikke kjent fra media at noen har mistet livet. Nå er smitten kraftig redusert, og det er vanskelig å se for seg at norske myndigheter ikke åpner opp for reiser dit i løpet av sommeren.

 

Danmark

10,1 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Klitmøller er populært for de som elsker vannsport. Danmark er blant trygge land.

Det er straks tid for å oppleve danske strender, kroer og ikke minst en bayer. Dette er ett av de fremste reisemålene for barnefamilier. Legoland er bare en av mange fornøyelsesparker. «Badeland», akvarier og zoologiske hager finner du med kort kjøretur mellom.

Norge fulgte i realiteten i fotsporene til Danmark når grenser ble strengt og strenge smitteverntiltak innført. Landet har blitt sett på som et eksempel på effektivitet i å stoppe spredningen av Covid-19. Det er likevel, med 10,1 døde per 100.000, over dobbelt så mange døde som i Norge. Likevel har norske myndigheter funnet det trygt å åpne grensene fra 15. juni.

 

Tyskland

10,5 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Viva Cruises i tyskland håper å få deg med på elvecruise i trygge omgivelser. Foto Viva Cruises

Drømmer du om en flott bilferie i daler kledd med vindrueranker, langs stilleflytende elver og besøk til gamle slott og borger. Eller vil du gjerne dra på elvecruise på Rhinen? Du er velkommen hit.

Tyskland har hatt hele 8763 dødsfall grunnet Covid-19. Men med en befolkning på 84 millioner mennesker utgjør dette ikke mer enn 10,5 per 100.000 mennesker, – litt over dobbelt så mye som Norge. Tyskland regnes som et land med god kontroll over virusspredningen.

 

Portugal

14,4 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Portugal vil gjerne ha deg på besøk til steder som denne stranden i Peniche.

For noen er Portugal et flotteste ferielandet, med den beste sjømaten, de vakreste strendene, og de mest sjarmerende vinstuene. De flotte byene ble ikke ødelagt under verdenskrigene. Derfor er det flotte spennende bygninger som vitner om den gang Portugal var en stor kolonimakt.

Vin,… Det kan ikke sies nok om de mange opplevelser en vinelsker kan finne i landet, enten en vil ha rødt, hvitt, rose eller portvin.

I motsetning til Spania har Portugal hatt god kontroll på spredningen av Covid-19. Andelen døde er bare litt høyere enn i Danmark. I en befolkning på 10,2 millioner mennesker har det blitt registrert 1465 dødsfall. Det er 14,4 per 100.000 innbyggere.

 

 

Ibiza og Mallorca

18,7 døde per 100.000

Trygge land, Covid-19

Lite smitte gjør at du om kort tid bør kunne nye en middag eller et glass vin i gamlebyen i Palma.

Hverken Ibiza eller Mallorca blir som før. Lokale myndigheter begynte allerede før Coronapandemien å slå ned på utagerende festing og fyllebråk.

Når det nå åpnes opp for turister blir det nok restriksjoner som ytterligere vil begrense utelivet. Men restauranter og strender vil være som før.

Palma, hovedbyen på øya Mallorca har en gammel sjarmerende bydel full av små vinstuer, cocktail-barer og intime restauranter. Om dagen kan du nyte livet på strender i og utenfor byen, eller på luksuriøse strandklubber.

Med bare 18,7 døde per 100.000 innbyggere er smittefaren på øyene svært moderat. Sørger en for rene hender, sosial avstand og bruker fornuft, er det liten mulighet for å bli smittet.

 

 

 

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

 

 

scroll to top