De beste tyske julemarkedene åpner snart

Skjermbilde-2021-10-09-224758.jpg

En av byene som arrangerer ett av de beste julemarkedene i Tyskland er Erfurt. © Thüringer Tourismus GmbH/ Martin Kirchner

Vil du besøke de beste tyske julemarkedene, får du gode tips her. I år satser mange delstater i Tyskland på å gjennomføre de populære julemarkedene etter fjorårets korona-nedstenging.

 

I en pressemelding forteller det tyske turistkontoret hvor du kan oppleve skikkelig tysk julestemning.

 

 
Julemarked i Lubeck tyskland
Julemarkedet i Lübeck er blant de beste tyske julemarkedene. Foto LTM/ Olaf Malzahn
Julemarked i Nurnberg
Chriskindlmarkt i Nürnberg. ©floriantrykowski.com/ Florian Trykowski
Tysk julemarked
Julemarkedet i Braunschweig ©Braunschweig Stadtmarketing GmbH

Nå er det bare å glede seg til å drikke Glühwein, spise brente mandler og handle inn til jul i den fantastiske juleatmosfæren på de beste tyske julemarkedene.

Rykende varm Glühwein i kombinasjon med duften av brente mandler og grillet Currywurst – det er oppskriften på julestemning! For mange nordmenn er et besøk ved Tysklands julemarkeder blitt en fast førjulstradisjon, som dessverre ikke ble noe av i fjor grunnet pandemien. Desto større glede i år! Ettersom pandemien nå i stor grad er under kontroll, har mange delstater bestemt seg for å gjennomføre julemarkedene – til glede for både lokale og tilreisende gjester.

– Dette er en fantastisk nyhet. Tyskland har en lang tradisjon for julemarkeder og nordmenn setter disse høyt på lista si. Nå krysser vi bare fingrende for at smittetallene ikke stiger i løpet av høsten, sier Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

Julemarkedet i Lübeck og Christkindlmarkt i Nürnberg

Lübeck ligger nært grensa til Danmark og er derfor en populær destinasjon blant skandinaver. Julemarkedet er blitt så populært at byen har fått tilnavnet «Nordens juleby». Markedet finner sted i gamlebyen, hvor byens 700 år gamle rådhus danner den perfekte kulissen.

– Vi gleder oss veldig over å kunne ønske besøkende velkomne ved julemarkedet i år. De aktuelle koronarestriksjonene gjør det mulig for Lübeck å arrangere julemarkedet uten begrensninger i antall boder, men vi holder naturligvis øye med situasjonen og tar våre forholdsregler, forteller Barbara Schwartz, markeds- og innholdssjef ved Lübeck und Travemünde Marketingb

Tysklands mest berømte julemarked, Christkindlmarkt i Nürnberg, har også meldt klarsignal for 2021. Av smittevernhensyn blir markedet i år utvidet til flere områder av Nürnberg for å forhindre at for store folkemengder kommer sammen. Det innføres også enveisgågater.

Juleshopping i Porschestrasse

Også Niedersachsen har gitt grønt lys til julemarkedene i byer som Hannover, Braunschweig og Wolfsburg.

– Mange nordmenn forbinder nok Wolfsburg med fotball og biler, men byen har også en del hestekrefter når det kommer til shopping. Byens sentrale shoppinggate heter selvfølgelig Porschestrasse, sier Janz.

Når julegavehandelen er unnagjort, lokker området Autostadt. Om vinteren forvandles det til et fantastisk vinterlandskap med masse strålende lys og en stor skøytebane.

I Braunschweig utgjør byens domkirke og borgen Dankwarderode kulissen for byens historiske julemarked, som dateres tilbake til 1505. Fra byens 61 meter høye rådhustårn kan du nyte et fantastisk syn på julemarkedet.

Hannover sentrum er et av Tysklands beste shoppingområder og dermed et opplagt valg for julegavehandelen. Den gamle bykjernen med de mange bindingsverkshusene og historiske Marktkirche blir i adventstiden omgjort til et stort julemarked med masse boder som selger keramikk, leker og julepynt.

Mange juletradisjoner stammer fra Tyskland

Mange av de norske juletradisjonene som vi i dag kjenner og elsker stammer faktisk fra Thüringen. Så er det også en helt egen

 

Julemarkedet i Hannover ©HMTG/ Lars Gerhardts
Julemarkedet i Hannover ©HMTG/ Lars Gerhardts
Julemarked
Domkirka og julemarkedet i Erfurt ©Erfurt Tourismus & Marketing GmbH/ Matthias F. Schmid

egen julestemning i delstaten med kallenavnet «Tysklands grønne hjerte». Det var Adelheid von Sachsen-Meiningen fra Thüringen som importerte et juletre til England for å glede sine nevøer og nieser da hun var dronning i landet mellom 1830 og 1837. Det ble juletreets første skritt mot utbredelsen til resten av verden.

– Også tradisjonen med julepynt på juletreet stammer fra Thüringen, mer presist fra den lille byen Lauscha. Her fikk glassblåsere for over 160 år siden ideen om å fremstille glasspynt til juletreet. Juletrekuler i glass fremstilles fortsatt i området og er en opplagt julesuvenir, forteller Janz.

Hovedstaden i Tysklands grønne hjerte heter Erfurt, og julemarkedet her hører til de vakreste og mest idylliske i hele landet. Før korona hadde markedet omtrent 200 boder, og den tradisjonelle julestollen og Thüringens berømte bratwurst er

 

Tysk julemarked
Julemarkedet i Berlin på Gendarmenmarkt ©Getty Images/ querbeet

selvfølgelig et must på markedet. Høydepunktet finner du bokstavelig talt i det omtrent 25 meter høye juletreet.

Julemarkeder i de store byene

I Tysklands storbyer som Berlin, Frankfurt og Stuttgart hvor du finner noen av de beste kulemarkedene i Tyskland, er forberedelsene i full gang. I hovedstaden er det mange julemarkeder å velge mellom: Fra det tradisjonelle med skøytebane på Alexanderplatz, til det vakre markedet på Gendarmenmarkt mellom den tyske og den franske kirken. I de mange bodene finner du eksklusivt håndverk, julepynt og suvenirer – og selvfølgelig den nødvendige julekosen i form av varm drikke og deilig mat.

– For nordmenn kan det være morsomt å legge turen innom julemarkedet Lucia på Kulturbrauhaus i Prenzlauer Berg. Markedet er dedisert til de nordiske landende med nordiske spesialiteter. 13. desember er det selvfølgelig Lucia-tog, sier Janz. 

Julemarkedet i Frankfurt kan dateres helt tilbake til 1393 og tiltrekker seg årlig over tre millioner besøkende som nyter et vakkert utsmykket sentrum med tusenvis av lys. Vanligvis selger over 200 boder klassiske treleker, juledelikatesser og mye annet godt. Julemarkedet er også kjent for sin historiske karusell med hester av utskåret tre.

Det er med andre ord mye å glede seg til på tyske julemarkeder i år. 

 

Les også:

Bamberg er øltradisjonenes tyske hjerte

 

Tekst Tysklands Turistkontor

 

 

Klikk på magasinet du vil lese:

scroll to top