De beste restaurantene i Agia Marina
På Kreta fant Magasinet Reisefot restauranten Olivi, som vi gjerne anbefaler. Den ligger i Agia Marina. Kanskje ikke den beste i et lite restaurantområdet – men den beste vi besøkte.
Av Terje Engø
Epost: terje@magasinetreisefot.no
Agia Marina er kjent som et sted hvor varme kvelder tilbringes på strandbarer og restauranter med utsikt over havet. Men er du først i denne livlige feriebyen, så beveg deg litt bort fra strandbarene.
En tur oppover bakkene fra Agia Marina sin stadig mer moderne hovedgate, brakte oss opp blant eldre bebyggelse, hvor det var eldre flotte hus omgitt av hager, mange med oliven og appelsintrær.
Her fant vi en rekke flotte restauranter som la sin sjel i å servere ekte gresk mat. Noen reklamerte med at “mama” hadde ansvaret for å sørge for at maten var av høyeste kvalitet og basert på Kretas gamle mattradisjoner. Vel, – det stemte nok at at maten var basert på lokale tradisjoner. Men hu mor hadde nok ingenting med kjøkkenet å gjøre lengre,
Olivi med en touch av Italia
Vårt valg falt på restauranten Olivi. Menyene på restaurantene i området er relativt like. Det er en grense for hvor mange greske retter som serveres. Men stedene hadde ulik sjarm, og Olivi pekte seg ut. Gresk meny med en touch av Italia.
Betryggende er det også når flere av gjestene tydeligvis var lokale og godt kjent med stedet. Det borger som regel alltid godt når en restaurant også har en del lokale gjester, ikke bare turister.
Det påvirker også prisnivået. Olivi og restaurantene i området søker du ikke om du vil ha rimelig gatekjøkkenmat.



Prisnivået er lavere enn for de fleste restauranter nede ved hovedveien, for ikke å glemme strandbarene. Det er ikke bare kvaliteten på mat som avgjør prisen, – havutsikt koster også. Du får derfor bedre mat for en litt lavere pris, eller mer for pengene som det heter på norsk, om du beveger det litt opp fra strandområdet.
Runi og Babby’s
Olivi drives av paret Runi og Babby’s. Runi er kjøkkensjef, kokk og den som sørger for at gjestene får god mat. Babby’s er restaurantsjef og alt-mulig-mann. Han anviser bord, forteller om menyen og gir råd om valg av vin, lærer opp nyansatte og sørger for at alt fungerer.
Det er ikke alltid en lett oppgave. På Kreta, som i resten av Europa er det ikke en overflod at arbeidskraft. Siden det er sesongarbeid, må det hvert år finnes mange nye medarbeidere.
Dette er tredje restauranten Babby’s driver. Først var det en hotellrestaurant, så ble det en strandbar/restaurant, – og nå har han og Runi i femten år drevet en koselig restaurant, hvor maten er mer i fokus enn utsikten
Tradisjoner holdes i hevd
Her har de en vedfyrt ovn til gratinering av moussaka og stifado.. Maten lages mest mulig på tradisjonelt vis. Samtidig er det selvfølgelig pizza og få. Og også norsk laks.
– Vi har ikke bare turister som spiser her. Det er mange lokale som kommer hit for et bedre måltid. De vil gjerne ha laks og andre retter som de ikke lager hjemme. Det samme gjelder når det kommer til for eksempel øl. De vil ofte ha et importert øl, ikke et lokalt.
Det er også turister som gjerne vil ha noe de kjenner. Da må vi også ha dette tilgjengelig, forklarer Babby’s. Han legger til at det selvfølgelig er tradisjonell kretisk mat som selger mest.
Magasinet Reisefot har ikke prøvd alle restaurantene i området. Vi kan derfor ikke si at den ene er bedre enn den andre. Det vi derimot kan si, er at vi gjerne anbefaler Olivi… Sjekk menyene og velg stedet dere finner interessant.
Er det en varm kveld kan dere sitte inne, og er værgudene for en sjelden gang ikke vennlige, så kan en sitte inne eller under tak.
Retter du bør smake på Kreta
Dakos
Tørket byggbrød toppet med revet tomat, feta eller myzithra-ost, olivenolje og oregano – en frisk og sprø forrett.
Kalitsounia
Små, ovnsbakte eller friterte paier fylt med lokal myzithra-ost eller urter som villspinat og dill.
Moussaka (gresk versjon)
Lagvis aubergine, potet og kjøttsaus (ofte lam), toppet med bechamelsaus og bakt i ovnen.
Lamb Tsigariasto
Langtidskokt lammekjøtt i olivenolje og hvitløk, ofte servert med poteter eller pasta.
Octopus stifado
Blekksprut kokt i tomatsaus med løk, laurbærblad, vin og kanel – en dyp, aromatisk sjømatrett.
Grillet calamari
Hel blekksprut grillet og servert med sitron, olivenolje og oregano.
Chaniotiko Mpoureki
En lokal variant fra Chania med squash, potet og ost i lag, ofte tilsatt mynte.
Kreatopita
Kjøttpai fylt med hakket lam eller geit, urter og noen ganger ris, innbakt i filodeig.
Apaki
Røkt og marinert svinekjøtt, ofte smaksatt med eddik, timian og rosmarin.
Snegler Boubouristi
Snegler stekt i olivenolje med rosmarin og eddik.
Xerotigana
Friterte spiralformede deigstrimler, dryppet med honning og kanel, ofte servert ved festlige anledninger.




Om Agia Marina
Agia Marina er en populær liten by som ligger på nordkysten av Kreta, omtrent ti kilometer øst for Chania. Den tilhører regionen Chania og er lett tilgjengelig med buss eller bil fra flyplassen i Chania.
Agia Marina har utviklet seg fra en liten landsby til en livlig turistdestinasjon, kjent for sine lange sandstrender og vakre solnedganger når sola går ned over halvøya hvor Chania ligger..
Klimaet i Agia Marina er typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fuktigere vintre. I sommermånedene, særlig fra juni til september, kan temperaturen komme opp i 30 grader eller mer, med svært lite nedbør. Dette gjør stedet perfekt for sol- og badeferier.
De mange flotte strendene i Agia Marina og området rundt gjør det til en barnevennlig destinasjon.
Gjennom Agia Marina går det en vei parallelt med havet, et par hundre meter ovenfor stranden. Langs veien ligger det restauranter, kafeer, barer, butikker og steder du kan leie en bil, eller få en massasje, hårklipp eller manikyr.
Forlater du strandområdet, kommer du raskt opp i eldre bebyggelse med vakre hager, – og ikke minst pittoreske tavernaer. Det er her du finner Olivi og andre restauranter omtalt her.
Klikk på kartet for mer informasjon om restaurantene i området. Nedenfor er noen av de mest populære med rating hos Google og Tripadvisor:
Olivi Restaurant Google 4,6/Tripadvisor 4,7
Horiatiko Gona Taverna Google 4,7/Tripadvisor 4,6
Neraida Restaurant Google 4,7/Tripadvisor 4,7
Horiatiko Taverna Google 4,7/Tripadvisor 4,6
Rokka Taverna Google 4,7/Tripadvisor 4,6
Aletri Taverna Google 4,7/Tripadvisor 4,6,

