Covid-19 sikker ferie i fjellet

Hallingskeid-07.19_603-scaled.jpg

Rallarvegen kan du forsøke fra Finse til Myrdal både på sykkel og til fots.

Nå er det tid for en Covid-19 sikker ferie i fjellet? Hvite snøfonner, irrgrønne flekker med gress, røde tuer med fjellsmelle, mogop og andre vakre fjellblomster. Vakende ørret, flotte fossefall og kanskje en flokk med reinsdyr. Fjellet venter, – men med visse begrensninger.

 

Stavali Turisthytte er en av mange hundre hytter som byr på en Covid-19 sikker ferie. Foto Torill Hauge.

Hele 550 turisthytter tilhørende Den Norske Turistforening (DNT), samt et stort antall private turisthytter, står nå klare til å ta imot gjester. Et fantastisk tilbud som er tilnærmet unikt for Norge i måten det er organisert og antall hytter.

– I år må alle bestille overnatting på turisthytter på forhånd før de drar på fottur, så de kan ha en Covid-19 sikker ferie, forteller Torhild Hauge ved Stavali Turisthytte, tusen meter over havet, ovenfor Kinsarvik i Hardanger.

På Stavali Turisthytte, som alle andre hytter, er det regler for hvor mange som kan bo på hytten. Selv om et rom har fire senger, så kan ikke fire personer fra to ulike husholdninger dele rom. Det er også krav om at besøkende i tillegg til sovepose eller lakenpose har med seg putetrekk.

Normalt er det en flott buffet til frokost hvor en selv forsyner seg. Nå er det satt opp et plexiglass og gjestene får servert det de ønsker.

I stuen ber en om at alle som er fra ulike reisefølger holder avstand. I tillegg er det strenge krav til reinhold av alle flater som de besøkende er i kontakt med. Det er med andre ord lagt til rette for en Covid-19 sikker ferie i fjellet.

Regler gir Covid-19 sikker ferie

Sammen med myndighetene har DNT laget regler for overnatting på hyttene. For gjør det trygt på hyttene er det i år krav om forhåndsbestilling. Har du ikke forhåndsbestilling skal du i prinsippet avvises. Hun kan fortelle at det nå er lett å gå fra Kinsarvik til Stavali. Derfra er det også lagt bruer så en kan fortsette innover Hardangervidda på det omfattende nettverket som finnes av turistforeningshytter og private turisthytter.

Mye snø i vest

Nykjelsøyfossen er en av mange flotte fosser mellom Stavali og Kinsarvik. I år er det stor vannføring og fossene er mektige. Foto Torill Hauge

Det er generelt mye snø i fjellene, spesielt i vest. Men det smelter nå raskt. Stavanger Turistforening melder om mye vannføring i vassdragene og fortsatt en del snø i Lyse-, Hjelmelands- og Suldalsheiene. Men de fleste ruter er åpnet. Men sjekk med foreningens hjemmeside hvor du finner opplysninger om stiene. Ikke alle steder har det vært mulig å legge ut broer.

Les også: Flotte fjellturer på Vestlandet

Issoleien finner du gjerne langs elvebredder og andre steder med grus og sand.

Rødsildren er en av de vakre fjellblomstene kommer straks snøen går.

I Bergen og Hordaland Turlag sine områder er det spesielt mye snø i Stølsheimen, og da spesielt over 900 meter. Men det er fortsatt mulig å gå til fots til alle hytter. Her gjelder det også å sjekke nettsiden og se aktuelle føremeldinger. Hytter som Solrenningen som ligger relativt lavt er det lite rester av vinterens snø. Men snøsmelting høyere oppe i fjellsidene kan enkelte steder gjøre at bekkene er store.

Stavali Turisthytte hvor Torill forteller om strålende forhold går det helt greit til fots. Men det er en del snøfonner som må passeres på vei innover når en har kommet opp i rundt tusen meter. Følg nøye med på merkingen så bekker og elver kan krysses der det er lagt ut bruer. Og husk at nå med stor vannføring er det turen langs elva Kinso sine mange fossefall en utrolig opplevelse av skjønnhet og naturens voldsomme krever.

Klikk på bildet ovenfor og les magasinet GRATIS

Hardangervidda stort sett åpen

Er du heldig møter du gjerne på en “sinna” lemen.

Den Norske Turistforening har lagt ut følgende føremelding for Hardangervidda: Øst på Hardangervidda ved Kalhovd har sommeren så smått begynt å feste grepet. Fra Fagerheim og inn til Krækkja er det store bare partier med noen fonner å krysse. Men disse er faste og fine å gå på. Det er mye vann i elvene, men de lar seg forsere helt greit.

Det er fint å gå fra Tinnhølen og inn til Sandhaug nå. Vannføringen i området er på vei ned og det går fint an å gå over bekkene. Det er partier med snø på vei inn, men den er fin og hardpakka å gå på.

Partiene fra Sandhaug til Hadlaskard og Sandhaug til Besso er også fine å gå no. Det er noe mer vann i elvene der, men de er greie å passere.

På Vestvidda ved Litlos og sørover ligger det fremdeles igjen en del snø. Men snøen som ligger er fast å gå på. Det smelter fort om dagen, så sommeren på Hardangervidda kommer med stormskritt.

Fra Finse til Rembesdalen er det fortsatt en del snø og det er flere ødelagte bruer på strekningen. Bruene ved Skykkjedalen, Nutavatnet og Ustekveikja er ødelagt og blir forhåpentligvis reparert i løpet av juli.

Innlandet er nesten «snøfritt».

Norske fjell er fulle av ørretrike vann.

I mer nedbørfattige steder som Rondane, Femundsmarka og Dovrefjell er det flotte forhold for fotturer.

På Sognefjellet er det fortsatt en del snø. I Skarvheimen er det fint føre rundt Iungsdalshytta og videre til Bjordalsbu. Mellom Finsehytta og Geiterygghytta er det en del snø. Dette er terreng som ligger høyt, og det er vanlig med en del snø på denne tiden.

For de som nå ønsker en Covid-19 sikker ferie er det lurt å bestille. Det blir ikke stappfulle hytter, men begrenset hvor mange som får på hyttene. Så det kan være lurt å bestemme seg raskt.

B

 

 

 

Viktig om Covid-19-reglene

Den er lov for dagsbesøkende å bruke toalettet på selv- og ubetjente hytter, og å kjøpe mat fra matvarelagrene. Korte besøk er altså tillatt, men du kan ikke sette deg ned å spise matpakken inne i hytta. På betjente hytter er det nå tillatt med dagsbesøk og teltere, men teltere må reservere plass på forhånd.

 

For å sikre deg en Covid-19 sikker ferie så husk å bestille før du drar. Dette er fra Hallingskeidhytta.

 

Det er fortsatt viktig å kunne spore alle som oppholder seg på de selv- og ubetjente hyttene i mer enn 15 min, og alle som skal bo på hytta må derfor bestille overnatting.

– I år er det viktig at du planlegger ferien din godt. Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Alle må ta ansvar

Antallet som kan bo på en hytte reguleres automatisk i bookingsystemet, der det tas hensyn til myndighetenes råd. Regelen er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge, og alle gjester må ta ansvar for å vaske etter seg. Tilsynet av hyttene blir langt hyppigere enn normalt. På betjente hytter passer betjeningen på at smittevernreglene overholdes.

– Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Men det er svært viktig at alle tar ansvar for sitt eget besøk og følger reglene. På den måten kan vi sikre at tilbudet kan holdes åpent, og at flest mulig får den fantastiske tursommeren vi drømmer om, sier Klarp Solvang.

De fleste hytter har åpnet

Hyttene ble åpnet gradvis frem mot sommerferien, og de fleste betjente hyttene åpner som vanlig i slutten av juni. Oppdaterte åpningstider finner du ved å søke på hyttene du vil besøke på UT.no. De 550 hyttene er alle ulike. Noen ligger i lavlandet nær vei, mens andre ligger langt til fjells der det fortsatt er mye snø. Derfor vil de være klare for booking på ulik tid.

– Det blir en litt annerledes sommer for oss alle, men det betyr veldig mye for oss at vi kan holde hyttene åpne i sommer. Det trenger både vi og medlemmene våre. Vi ser frem til å vise nordmenn alle de flotte mulighetene som finnes som turist i eget land, sier Klarp Solvang på DNT sitt nettsted.

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

 

scroll to top