Chili helper mot lengsel

Chili-1b-scaled.jpg

Chili kan sette en eksotisk spiss på hverdagen

 

Den lille frukten chili hjelper mot lengsel og Corona.  Noen ser på chili som en smertefull forbannelse, andre ser den som en kulinarisk og ofte eksotisk opplevelse. For mange som nå er permittert, i karantene eller isolert, … kan chili sette en liten spiss på dagen, redusere lengsel og om ikke annet får deg til å glemme Corona et øyeblikk.

 

Om du ikke kan kjøpe chiliblandinger (chili paste) på et marked, – så finner du det i norske butikker. Chili hjelper mot lengsel i disse Coronatider.

 

 

Tørket chili finner du i de fleste “innvandrerbutikker”.

chili virker

Griller du chili, løk og andre ingredienser blir smaken rundere og rikere.

Thailandsk mat er nesten utenkelig uten chili, – helst i store mengder. I Portugal kalles det piri-piri og brukes i moderate mengder. Den portugisiske piri-piri har blitt en del av mange andre lands kjøkken.

I Sør-Afrika kalles det peri peri. Det samme gjør det i Mosambik og flere andre tidligere kolonier. Om de ikke fikk smaken på kolonistyret, så fikk de smaken på portugisisk piri-piri.

 

 

I Mexico er det habanero som gjelder

I Mexico vet de som har besøkt landet, at er en ikke forsiktig kan en ende opp med trillene tårer og rennende svette, mens en kjøler en munn som står i brann med kald drikke, – som ikke synes å hjelpe. Mot den meksikanske chilien habanero, og all annen sterk chili, er lindringen kald drikke gir svært kortvarig.

 

Les også: Nan – Thailands ukjente perle

 

Asia elsker chili

For mange nordmenn er Sørøst-Asia og Thailand især forbundet med sterk chili. Men det samme gjelder Sri Lanka og Maldivene. Alle som reiser til Korea oppdager raskt at «kimchi» er tilbehør til de fleste måltid. Kimchi er vanligvis er laget av kål,  men også andre grønnsaker, som er saltet og gjæret. Chili er en av de vanlig ingrediens. Helst i rikelige mengder.

Mat fra Sichuan-provinsen i Kina er kjent for å være sterk. Det er i hovedsak chili som har æren for det. I Indonesia hører ulike sambal – chiliblandinger – med til de fleste måltider. Det samme gjør chili i de fleste indiske curries.

 

Hever smaksopplevelsen

 

Chili hjelper mot lengsel

Har du soyasaus eller fiskesaus, kan du lett lage en god kruttsterk soyasaus.

Chili tilfører relativt lite smak til maten – men den fremhever smaken. Det er også chiliblandinger som tilfører en del smak og på den måten hever måltidet flere hakk. Men der er først når du har lært å nyte chili, du vil oppleve at den fremhever smak og setter en spiss på måltidet.

Å lære å nyte chili tar for de fleste kortere tid enn den første opplevelsen gjerne får en til å tro. Vi skal huske at i de land hvor chili brukes i eller til de fleste retter, lærer selv små barn å nyte chili.

For svært mange asiater er mat uten chili nesten utenkelig. Når kvinnene i thailandske landsbyer samles for å nyte ett fat med mat i felleskap, vil mange rynke på nesen hvis det ikke er sterkt nok. Kokte griseører, stekte kjøttbiter, hjerteskjell og mange andre retter dyppes i en dipp av chili og urter.

Så om grenser er stengt, så hjelper chili mot lengsel i disse tider.

 

 

Tom yam i mange varianter

 

Den sørøstasiatiske suppen Tom yam kommer i utallige versjoner med ulike ingredienser.

Selv mango nytes best som umoden, dyppet i en chiliblanding. Og hva ville vel retten over alle thailandske retter, den verdensberømte syrlige rekesuppen ”tom yam gung” vært uten chili?. Tom yam suppe kommer i mange flere varianter. Med fisk – «tom yam phla», kylling – «tom yam gai», and – «tom yam pet» og mange flere. Felles er at de er syrlige og sterke.

Mens tom yam kan være kruttsterk i Thailand, får du mildere versjoner i Laos og Kambodsja.

Mange får sitt første skikkelige møte med chili når de bestiller “som tam”, en salat laget av grønn papaya. Ofte kalles den «papayasalat» i restaurantmenyer. Men blant thailendere er det mange forskjellige Som Tam. Det eneste disse har til felles er grønn papaya og chili.

Det sies at “som tam” er aller sterkest i nordøstlige deler av Thailand, ofte omtalt som Isaan. Men siden folk herfra er viktig arbeidskraft over hele landet, får du deres versjoner av “som tam” i alle deler av Thailand.

 

 

Chili og kaffe

 

Chili har mye til felles med kaffe og mye vi en gang ikke likte. Smaker som vin, kaffe, spekesild, speket kjøtt og mye annet må vi tilvenne oss. Etter at vi som unge lærer elske disse smakene er det ingen vei tilbake. Mange av oss må bare ha! En dag uten kaffe blir raskt en dårlig dag.

 

Begynn forsiktig

 

All chili er først grønn, men blir rød, oransje eller gul når den modnes. Chili hjelper mot lengsel og gjør hverdagen mer eksotisk.

Begynn med litt chili i maten. Så mye at du synes det kan virke en tanke ubehagelig. Så øker du mengden sakte. Med det det øker du også toleransen for den brennende følelsen. Eller stup i det, svett og brenn deg gjennom noen sterke måltider. Nyt følelsen når endorfin som strømmer gjennom kroppen. Den får stuetemperaturen til å virke som sval skygge under en palme ved en vakker sandstrand.

 

Les hva Wikipedia skriver om chili

 

Kan du ikke oppleve chili på reise, kan du i det minste både lære å nyte mat med chili, og være klar til å kunne glede deg over chili i dens mange former i utallige lands kjøkkener verden over. Kanskje hjelper chili litt på lengselen etter solfylte strender og spennende eksotisk mat.

Du kan lese mer om chili når vårt digitale magasin «Magasinet på Reisefot» om kort tid lanseres.

 

Tekst og foto Terje Engø

Epost: terje@magasinetreisefot.no

scroll to top