Budapest til glede for kropp og sjel

Budapest-bad-2-scaled.jpg

Széchenyi termiske bad i Budapest er det åpent fra klokken 06:00 til 22:00 hele året.

 

I Budapest er vannet er varmt nok til at det kan bades sommer som vinter. 

Fra dypt nede i grunnen strømmer det opp termisk vann som gir lindring, bedre helse og glede for kropp og sjel.

De termiske badene er åpne for deg også.

Jeg besøkte Budapest sitt mest kjente bad, Széchenyi. Den termiske kilden her har vært i bruk i mange hundre år.

For ungarere er et bad en svært sosial ting. Her treffer de med venner, kjærester, ektefeller og forretningsforbindelser.

I litteratur fra det gamle Hellas er det skrevet mye om det å bad – og hvor viktig det er. Den store greske forfatteren Hesiod beskrev hvordan et bad med venner og besøkende var et tegn på gjestfrihet. Romerne var ikke mindre opptatt av bad. Bad var det en viktig byggekloss i samfunnet. Både siden bad er helsebringende – og et viktig sted for sosial omgang. Alle romerske byer hadde offentlige bad – balneae. Budapest har det fortsatt.

Lange tradisjoner i Budapest

Da romerne erobret området som i dag er Budapest, koloniserte de først områdene vest for elva Danuba. Det gjorde fordi det var her de fant de største termiske kildene. Siden den gang har de termiske badene vært viktige for byen.

Et annet mektig rike som utviklet Budapest sine spa- og badetradisjoner var det ottomanske riket. Da ottomanene erobret byen etter en lang og hard beleiring i 1686, det å utviklinge Budapest sine badeanlegg noe av det første de gjorde. Til Budapest tok de med hamam-badet, som er en ottomansk tradisjon som du den dag i dag vil finne i Tyrkia og i deler av Balkan. Ofte kalles hamam for tyrkisk bad.

En viktig del av livet i Budapest

Det er med dette historiske bakteppet jeg besøkte Budapest sitt mest kjente bad, Széchenyi. Den termiske kilden her har vært i bruk i mange hundre år. I 1913 åpnet det som i dag er kjent som Széchenyi termiske bad, en vakker gul murbygning bygget i barokkstil. Badet er åpent for alle, og det er populært, både blant turister og de lokale.

Opplev byens mest kjente attraksjon

Vannet her stiger opp fra grunnen under og holder 38 °C hele året. En perfekt temperatur for lange bad. Vannet inneholder en rekke mineraler som skal være bra for kropp og hud. Badet er seksjonert inn i tre ulike bassenger, hvor ett er forbeholdt svømmere. De to andre er til for å slappe av i det varme vannet, og nyte boblene som stiger opp og masserer kroppen.

Det er kjølig i luften denne høstkvelden Magasinet Reisefot besøker badet. Men når jeg senker kroppen ned i det fløyelsmyke vannet, er den kjølige luften glemt. Ved bassengkanten spilles det sjakk, mens noen ser ut til å finne

 

Svømmere har sitt eget basseng i Széchenyi termiske bad.

sjelero ved å nyte boblene. Andre henter forfriskninger i restauranten og koser seg ved bassengkanten. Venninner har sine alvorlige samtaler. Andre ler og smiler. Eldre par betrakter det som forgår. Dette er et sted for å nyte livet – roe helt ned – og ikke minst la både kropp og sjel nyte.

Etter en time går vi opp av vannet. Avslappet og rolige til sinns. Glemt er dagens stress. Både blodtrykk og puls er nok lavere enn før vi kom.

Széchenyi termiske bad

Åpningstid: Kl. 06-22 alle dager.
Priser: Full dag: 175 kroner
Morgenbad (Kl.06-08): 160 kroner
Kveldsbad (Kl.19-22 ): 165,-
Adresse: Állatkerti krt. 9-11.

Les også: Elvecruise-dronningen lar seg ikke stoppe

 

Tekst og foto Emil Andre R. Engø

scroll to top