Bo på et Covid-19 sikkert hotell

ADH_ADBOH_EXTERIOR-DAY_AMBIENT_HR_03.jpg

Svært mange hoteller i Dubai er Covid-19 sikre hoteller. Skyskraperen foran er Address Downtown. Bakenfor sees verdens høyeste bygning hvor de finner Hotel Armani. Foto Nicolas Dumont

Turistnæring og hoteller over hele verden har innført tiltak for å beskytte sine gjester mot smitte og gir dem et Covid-19 sikkert hotell. Noen steder er tiltakene sertifisert av landets myndigheter, andre steder ikke.

 

Magasinet Reisefot har sett på tiltakene innført ved en hotellkjede. Tiltakene er et eksempel til etterfølgelse, og burde gi gjestene tillit og trygghet til at de er ivaretatt på et Covid-19 sikkert hotell.

Når du ankommer hotellet, får du gjennom en spesialdesignet port formet som en liten tunnel, hvor du blir desinfisert. Du opplever ikke noe ubehag, men det redusere faren for at gjester skal ta med virus fra omgivelsene utenfor hotellet. Ved resepsjonen er det kameraer som måler kroppstemperatur og sjekker om du bruker munnbind. Har du ikke munnbind vil du bli oppfordret til å ta et på om du har, eller du vil få et utlevert.

Fra Address Jumeirah Resort i Dubai kan du nyte utsikten utover den Arabiske Gulf fra et Covid-19 sikkert hotell. Foto Emaar Hospitality Group.

Trygghet i alle ledd

Du mottar en penn som ligger i et futteral uberørt av andre gjester, slik at du kan signere deg inn. Passet skanner du selv, uten at det er i berøring med ansatte. Mens dette skjer, blir bagasjen din sterilisert med UV-stråler. Mye av dette er teknologi som nok vil bli videreført etter Covid-19 er historie. Tiltakene reduserer også faren for å bli smittet av andre virus som forårsaker sykdommer som forkjølelse, influensa og mageinfeksjoner.

Nøkkelkort er desinfisert og ikke berørt av noen etterpå. Du aktiverer dette selv. Når innsjekking er utført steriliserer du hendene før du tar heis opp til ditt rom. I resepsjonen tørkes det over alle flater med steriliserende kluter før en ny gjest tas imot.

 

Les siste utgave av Magasinet på Reisefot GRATIS

 

Desinfiseres mellom hver gjest

Rommet er forseglet når du kommer dit. Etter hver gjest er det en nøye prosedyre for desinfisering. Med jevne mellomrom vil personell fra selskapet Boecker gjøre en mer omfattende sterilisering av rommet ved blant annet bruk av gassen ozon. Dette er svært likt steriliseringen som gjøres av rom på et moderne sykehus. Ozon som ikke binder seg til bakterier, virus og luktmolekyler, blir til oksygen etter et par timer. Dette er med andre ord en helt trygg sterilisering som heller ikke etterlater noen som helst lukt.

Se denne videoen. Slik blir et hotell et Covid-19 sikkert hotell.

Covid-19 sikre hoteller i Dubai

Hotellet videoen vi linker til er hotellet Address Downtown  i Dubai. Det er et hotell som drives av det internasjonale hotellkonsernet Emaar Hospitality Group. I Dubai har de 17 hoteller fordelt på merkenavnene Armani Hotels, Address Hotels, Vida Hotels og ROVE Hotels. Selskapet driver også hoteller i Tyrkia, Bahrain, Egypt, Saudi Arabia og på Maldivene.

Kjeden har innledet samarbeid med Boecker Public Health som er et ledende selskap innen sterilisering av sykehus og hoteller, spesialister på matvaresikkerhet og skadedyrbekjempelse.

I Dubai har myndighetene utarbeidet strenge regler for sanitære forhold ved hoteller. Reglene er basert på anbefalinger fra Verdens Helseorganisasjon. Utover dette er det hoteller som strekker seg lengre enn hva reglene krever for å sikre gjestene.

Ulike regler i ulike land

På mange kjente reisemål har det blitt innført regler for å sikre et trygt opphold. Blant annet har Malaysian Association of Hotels startet en “ren og sikkerkampanje». De som følger reglene blir sertifisert hotellene som rene og sikre. I nabolandet Singapore har myndighetene etablert Global Cleanliness Council. Denne organisasjonen som hjelper hotellene å innføre standarder for desinfisering og beskyttelse for å gi gjestene Covid-19 sikkert hotell.

Tyrkia var tidlig ute med «Healthy Tourism Certificates» til hoteller som tilfredsstilte kravene. For å være sikker på at hotellene fortsetter å følge reglene for renhold, desinfisering og andre tiltak for å hindre smitte, har de inspektører som uanmeldt besøker hoteller. Er ikke alle regler fulgt vil sertifikatet bli suspendert eller inndratt.

I Mexico vil et system med «Covid-19 Free» sertifikater, ikke ulikt det tyrkiske systemet, bli implementert når turistsektoren åpner opp.

I Thailand utsteder turistmyndighetene et Covid-19 Hygiene and Safety Standard Certificate til hoteller som tilfredsstiller kravene. Dette er bare eksempler. I EU er det flere tilsvarende ordninger.

NHO og Virke tar ansvar

I Norge har Helsedirektoratet laget en veileder for skip i kystcruisetrafikk. For hoteller er det en mer generell veileder for reiselivssektoren som gjelder. Den henviser i mange tilfeller til andre veiledere når det for eksempel gjelder treningsrom, spa, arrangementer, arrangementer og sosial avstand. Arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO Reiseliv som har utarbeidet smittevernveiledere. Noen sertifisering som i mange andre land er ikke innført.

Av Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

 

 

 

 

 

 

scroll to top