Bo med svaler i Koh Kong i Kambodsja

Koh-Kong-2.jpg

Blir du lei av kvittrende svaler kan du søke brusende bølger på vakre strender.

I den lille byen Koh Kong i Kambodsja har gjestehusene fått noen helt spesielle gjester. Allerede før pandemien byttet mange gjestehus i Koh Kong ut turister med svaler. Det var kanskje lurt. For om turistene nå har uteblitt, er svalene trofaste gjester.

De ser ut som vanlige kambodsjanske gjestehus. Noen er det fortsatt, men mange har skiftet ut turistene med svaler.

Når du igjen kan reise til Kambodsja kan du benytte anledningen til å bo sammen med tusener av kvitrende svaler. Denne eksotiske og spesielle opplevelsen, samt noen av Siambuktens vakreste strender, kan du oppleve i Koh Kong i Kambodsja.

Den lille byen på den kambodsjanske øya Koh Kong, like ved grensen til Thailand i Siambukten, forventet at bro over en elv, og ny vei til hovedstaden Phnom Penh og kystbyen Sihanoukville, skulle skape velstand for hoteller og gjestehus. Men turistene har i stor grad sviktet den lille fiskebyen. Heldigvis har mange av stedets gjestehus og små hoteller har funnet nye gjester.

Kommer du til Kaing Kaing Guest House, ett av flere gjestehus som bare er tre-fire år gamle, er det stort sett alltid fullt i de tre øverste av stedets fem etasjer. Skulle det ikke være fullt vil du likevel neppe velge å bo der.

Svaler, flotte strender og god mat

Koh Kong har flotte strender. Langgrunne hvor bølgene ruller inn. De fleste dager, med unntak av lørdag og søndag, er strendene stort sett tomme om dagen om det ikke er en fisker som skal ut i en liten båt.

Her har de bevart noen få rom til turister, og gjort noen om til rom for svaler.

I Kambodsja er svaler velkomne gjester

Nød lærer nøgen kvinne å spinne, er det ordtak som sier. Dette ordtaket gjelder til fulle i Kambodsja. For når gjestene sviktet, så gikk det heldigvis samtidig en farsott over store deler av Kambodsja. Det fantes gjester som bare krevde at det var passe mørkt og passe fuktig i rommet. Ikke måtte de serveres mat, holdes med kjøleskap eller såpe og shampo. Ikke engang toalett eller TV krevde de.

Gjestene var svaler. Disse fuglene bygger normalt reder inne i halvmørke, fuktige grotter. Men de har også lært seg å finne gode steder for redene i gamle fraflyttede murhus. Så hvorfor ikke tilby dem rom på gjestehus?

Flere etasjer med svaler

Kaing Kaing Guest House er ett av flere gjestehus og små hoteller I Koh Kong som har gjort om hele eller flere etasjer til «gjestehus» for svaler. Ikke for å være snill med fuglene. Men fordi disse bygger reder som hvor gresstrå limes sammen med svalespytt. Når gresstrå og annet plantemateriale blir fjernet, sitter en igjen med reder som kan være verdt opptil 20 – 25.000 kroner per i butikk i Kina eller annet sted i Asia.

Svaleredene brukes i supper og te, og skal ifølge tradisjonell kinesisk medisin ha flere helsefremmende egenskaper. Eierne av gjestehusene får gjerne opptil et par tusen kroner per kilo. De tjener mye bedre på å tilby svaler losji, enn turister som gjerne pruter på prisen.

Litt for mye kvitring

– Jeg pleide å like dette det. Men nå ønsker eieren også fugler som gjester. Å selge svalereder kan og gi gode inntekter. Jeg har ikke noe imot at de velger å gjøre dette, men de bør slå av høytalerne etter klokken 20:00.(De lokker fugler til huset med fuglekvitter). Kanskje de skulle takke nei til gjester og heller bare fokusere på svalene, siden dette synes å være det som opptar resepsjonisten, skriver en gjest på nettstedet TriAdvisor.

Er du i Koh Kong, kan det kanskje for opplevelsen sin skyld, være morsomt å dele bosted med noen tusen svaler en natt.

Les også: Veranda på første rad til naturens skuespill i Kampot

Tekst og foto Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Disse redene gir mer avkastning enn turister.
Redene må rengjøres svært nøye før de selges. Kjøperne er kinesere som tror redene gir dem bedre helse.
scroll to top