Blant løver og elefanter i Tarangire

Tarang-5-scaled.jpg

Nasjonalparken Tarangire er kjent for sine store elefantflokker.

Det første regnet har kommet og forvandlet de mektige slettene i Tarangire nasjonalpark i Tanzania. De nye skuddene og det ferske gresset er matfatet til de mange sebraene, gnuene og elefantene som har tilholdssted. I skyggen, like ved de store baobabtrærne, ligger løvene på lur.

Fra byen Arusha i Nordøst-Tanzania kjører vi nedover Riftdalen, stedet hvor de første menneskene vandret, for å komme til nasjonalparken Tarangire.

Langs veien vandrer masaier i sine tradisjonelle røde klær sammen med store flokker kyr og geiter.

De første rødmaskehornravnene har landet på de tørre slettene i Riftdalen. Like ved noen jordhytter sitter noen masaier og betrakter de store fuglene som sitte like bortenfor.

Fuglene varsler at nå begynner regntiden. Det betyr mat for masaiene sine husdyr. I nasjonalparken like ved betyr det at flokker med gressbeitende dyr samler seg. Etter følger sultne rovdyr.

Nærhet til dyrene uten at de blir skremt eller plaget av oppmerksomheten, er en del av safariopplevelsen.
Løven lå i gresset og kikket med troskyldige øyne opp i et tre, og virket alt annet enn farlig.

Flokk med sky impalaer

Ved inngangen til nasjonalparken møter vi Mbise fra safariselskapet Kilidove. Han skal guide oss gjennom to dager i Tarangire. Vi har fått en åpen bil for å kunne ta best mulig bilder. Litt nervøs klatrer jeg opp på den store bilen, rigger til kamera og gir klarsignalet til sjåføren; vi er klar for å oppleve Afrikas ville dyr!

Det tar ikke lange tiden før vi får se de første dyrene. Mellom noen trær vandrer en flokk impalaer majestetisk. De er sky, og de forsvinner raskt når klikkene fra kameraet høres.

Impalaene er ikke bare sky, men instinktet og adferden viser at de er nervøse, alltid på vakt. Forståelig når løvene synes de er en delikatesse.

Tanzania har to regntider – en kort og en lang – hvor den korte starter for fullt i november. Når vi besøker Tarangire er det sent i oktober. De første skyene har bygget seg opp over horisonten, og tidvis kommer det et og annet regnskyll. Skikkelig rotbløyte har ikke kommet enda, så veiene i parken er fortsatt kjørbare.

Tarangire har store elefantflokker

Like etter kjører vi opp på en åskam. Et par biler står på toppen, noe som ofte tyder på at det er dyr å se. Etter noen girskifter på vei opp på toppen, ser vi ned på en stor flokk elefanter. Jeg prøver å telle, men må gir opp og blir stående og måpe over det vakre, mektige synet. Det er nok godt over tretti elefanter på sletten nedenfor som i taktfull gange vandrer mellom acaciabuskene. Tarangire er berømt for de store elefantflokkene

Videre inn over det vakre landskapet møter vi store sebraflokker, gnu og vannbukker. I det tørre høye gresset vandrer store grupper med impalaer i mindre flokker. De fleste flokker er en hann som har skaffet seg sitt harem.

I noen flokker er det bare unge bukker som enda ikke makter å tilkjempe seg et harem. Skal de gjøre det, må de jage en eldre erfaren bukk bort fra haremet hans og overta tronen. Det kan være en brutal affære.

Det er interessant å høre Mbise fortelle om de ulike dyrene. Savannen er et unikt økosystem hvor hvert dyr spiller en rolle, og er en del av balanse mellom flora og fauna. Guiden vår er kunnskapsrik og forklarer lettfattelig hvordan samspillet fungerer. Hvordan elefantene brekker ned og spiser store busker med acacia, samtidig som de sprer frøene med avføringen. Om hvordan vortesvinene graver ut vannhullene i tørketiden som alle dyrene drar nytte av, og om hvordan rovdyrene i første rekke fanger og dreper syke og svake dyr, samtidig som de er viktige for å holde den naturlige balansen mellom ulike dyrearter.

Løvinnen i gresset

Plutselig fanger noe Mbise sin oppmerksomhet. Han peker rolig mot det høye gresset. Jeg myser og leiter: – En løve, se der, sier han lavmælt. Jeg ber ham om å peke på ny. Og der ser jeg den. Savannens dronning – en løvinne – liggende i det høye gresset. Hun bryr seg ikke nevneverdig om vårt nærvær, men kikker opp nå og da for å holde kontroll med oss.

Løven gjesper, ser seg stadig litt rundt og er på vakt. Det er et fantastisk syn å se dette vakre dyret i sitt naturlige habitat.

Unge imapalabukker øver seg på å sloss for senere å kunne erobre haremet til en eldre bukk.
Tarangire Nasjonalpark er kjent for sine store flokker med afrikansk elefant. Vi så over tretti elefanter samtidig.
Den afrikanske elefanten bruker opp til seksten timer om dagen på å beite. Bare fire prosent av maten den spiser er fordøyelig.

Spenning i tussmørket

Etter en lang dag i bilen kjører vi mot leiren; Baobab Tented Camp midt i nasjonalparken Tarangire. Der skal vi tilbringe natten. Vi kjører over de høye åsryggene nord i parken. Nedenfor oss ser vi elefanter vandre over slettene. I horisonten rager store baobabtrær mot kveldshimmelen. De store trærne er flere hundre år gamle, og har gjennom årenes løp vokst seg store med stammer som har en omkrets på flere meter. Noen regnbyger slipper sine vanndråper over skogene i horisonten. Skyene, skyggene, skogene og slettene skaper sammen et vilt landskap.

I leiren blir vi ønsket velkommen av de ansatte. Og vi serveres et glass med juice fra baobabtreet. Samtidig som vi nipper på den spesielle, men gode juicen, får vi en briefing om hvilke regler som gjelder i campen.

Rundt oss er det bare skog og sletter – så langt øyet rekker – og dyrene vi tidligere har sett kan like gjerne dukke opp ved teltet. Reglene er klare; ikke gå ut av teltet når det er mørkt.

Skal du fra restauranten til teltet, så få noen til å følge deg til teltet uansett. Skal du ut i et nødvendig ærende, blinker du mot restauranten med lykten du har fått tildelt.

Bo godt i telt på safari i Tarangire

Teltene er store og romslige og det er ingen mangel på fasiliteter. Baobab Tented Camp er et såkalt ‘glamping-konsept’ hvor feltteltene er utstyrt med alt et hotellrom ville hatt som bad, dusj og behagelige senger. Etter en fortreffelig middag og en iskald øl i baren, er det på tide å ta natten. I mørket høres rasling i buskene, løvebrøl i det fjerne og ugler i skogen. Når regnet senere trommer mot teltduken dysses jeg til søvn etter en utrolig dag på Tanzanias savanne.

Morgenkaffe med utsikt

Neste morgen, etter en deilig natts søvn, kun forstyrret av noen dyrelyder i nattemørket, står vi opp til soloppgang. Det er nå det er flottest lys ute. Den fuktige natten, og den stigende varmen, legger et slør av tåke over de våte gresslettene. I restauranten er leirens ansatte i full gang med å gjøre klart til frokost.

Kaffen skjenkes i koppen og frukt, brød og egg serveres på et fat. Fra bordet har vi utsikt mot en flokk sebraer like bortenfor. Fredfullt spiser de det duggvåte gresset. Det må være en av de bedre frokostene i mitt liv; så harmonisk; så fredfullt; så avslappende; å nyte maten omgitt av den vakre naturen og de mange dyrene. Det er lett å kjenne på en indre ro når en er midt i et av moder jords vakreste skaperverk.

Mbise hadde stor kunnskap om flora og fauna i Tarangire og øset over oss om fenomener og dyrenes oppførsel.
Utenfor høysesong er det ingen trengsel i parken. Du kjører ofte for deg selv på de mange veiene.
I høstmånedene samler gnu seg i store flokker på Tarangire savannen i nasjonalparken Tarangire.
Like ved leiren så vi en flokk med sju hunnløver som vandret over veien mot skogen.
Bøflene er et av savannens største og farligste dyr. Ved leiren vår var det flere hundre som gresset i skogkanten

Det er også flott å se hvordan turismen her har skapt et fullgodt incentiv til å ta vare på naturen og dyrelivet. I Tanzania sine nasjonalparker blir stadig færre dyr drept av krypskyttere. Årsaken er at de skaper arbeid og inntekter for lokalbefolkningen.

Guidene og lokale aktørene som Kilidove Safaris & Tours er bevisst sitt ansvar for parkens bærekraft. Reglene som er laget for å beskytte dyrelivet blir fulgt til punkt og prikke. I tillegg prøver en å redusere plastbruk i leirene, og spare på elektrisitet og andre ressurser.

Bøfler i det våte gresset

Etter frokost venter en ny tur i safaribilen. I det myke morgenlyset kjører vi ut av leiren, mot den karamellfargede sletten like ved.

Den kjølige og fuktige luften slår mot ansiktet i den åpne bilen. I buskene kvitrer fuglene sin morgensang, samtidig står en flokk sebraer sammen med med en håndfull gnu og beiter.

Vi skal videre mot de åpne slettene nord i parken. Men vi kommer ikke langt før bilen sakker ned farten. Guiden peker mot sletten hvor det står flere hundre bøfler. De kikker opp, nysgjerrige, men rolige. Noen fortsetter å beite, mens andre vokter mot oss.

Det er store dyr, og de er mange. De største bøflene stiller seg foran de mindre. De snøfter mot oss og vokter når bilen trille rolig forbi. De store dyrene kan være livsfarlige og aggressive om de føler seg truet. Men de er vant til å se biler, – heldigvis.

Hakuna matata

Vi står og ser på en liten flokk giraffer når stemningen blir amper. De kikker bort, beveger seg og følger godt med. Ikke så rart – da det sekunder etter vandrer en flokk på syv løver over veien like ved dem. Litt nervøs drar jeg raskt opp kamera for å ta bilder av dem. Hakuna matata – ingen bekymring på swahili– sier guiden i det de står en liten avstand fra bilen. De bryr seg lite om mennesker så lenge de ikke går ut av bilen, selv om bilen vår er helt åpen, uten dører og vinduer.

Før vi kommer til utkjørselen til parken, blir vi vitne til en flokk med impalahanner. I gresset stanger og knuffer de med hverandre. Bortenfor står sjefshannen med haremet sitt. De øver på å sloss, slik de en dag kan vinne over sjefsbukken, og dermed ta over haremet.

Safarien i Tarangire Nasjonalpark har kommet til ende. For en fantastisk reise gjennom savannen det har vært. Den vakre naturen, de mange dyrene, og all kunnskapen vi har fått fra guiden har gitt oss en unik opplevelse.

Vi ble godt tatt imot og passet på så vi ikke utsatte oss for fare av hyggelige ansatte i Baobab Tented Camp.
Regnbygene glir forbi i horisonten, mens elefanter vandrer over slettelandskapet.
En vannbukk speider nysgjerrig mot bilen vår.
Lilac-breasted roller (Coracias caudatus) er en av rundt 500 fuglearter i nasjonalparken Tarangire.

Fakta om Tarangire:

Tarangire nasjonalpark ble opprettet i 1970 og omfatter et område på 2850 kvadratkilometer.

Parken er kjent for vakre landskap med høye åskammer, skoger med acacia og baobabtrær, sletter og tidvis oversvømte sumpområder. I landskapet er det store tuer laget av termitter. I parken lever de fleste kjente afrikanske dyrene som elefant, løve, bøffel, sebra, giraff, gnu, impala, antilope, leopard, gepard, hyener, olivenbavian, vortesvin og Grant’s gazelle. Det er også over 500 fuglearter lever i nasjonalparken.

Høydepunkter

Store flokker med afrikansk elefant, løveflokker, kjent for store flokker med beitedyr som sebra, gnu og giraff og vakkert landskap med høye åsrygger og store skoger og sletter.

Om Kilidove Tours and Safari

Lokalt selskap med tilhold i Arusha i Tanzania. Tilbyr safari i de fleste av landets nasjonalparker, guiding til fjelltopper som Mt. Kilimanjaro og Mt. Meru, turer til Zanzibar og kulturelle turer. Kilidove Tours and Safari driver også en rekke overnattingssteder som Baobab Tented Camp.

De er bare ett av mange selskaper som tilbyr skreddersydde turer i ulike prisklasser – alt etter hva du ønsker å oppleve, og hvilken standard du ønsker på overnatting og transport.

En stor hannelefant – en «tusker» - bruser seg opp ved bilen. Klar melding om hvem som er sjefen.
I Baobab Tented Camp bodde vi midt på savannen i felttelt med innlagt vann, bad og store behagelige senger.

VIKTIG

Kilidove Tours and Safari inviterte Magasinet Reisefot sin journalist til å delta på safari hvor vi dekket inngangsavgift til parken, mens de dekket utgifter til transport, guide og opphold.

Artikkelens innhold er i samsvar med Magasinet Reisefot sine etiske retningslinjer.

LES OGSÅ:

Ville opplevelser i nasjonalparken Krüger

Thornybush gir deg luksus og dyreliv

Tekst og foto:

Emil Andre R. Rasmussen og The Boge

emil@magasinetreisefot.no

scroll to top