Bergen – regnbyen hvor solen skinner

Bergen-1-c.jpg

Bergen er kjen som byen mellom de syv fjell, regnbyen og hanseaterbyen. Kjært barn har mange navn, sies det. Omgitt av fjell og Vestlandets dype fjorder er Bergen sprekkfull av historie, kultur og opplevelser for den som vil fylle en spennende weekend, en uke eller kanskje lengre.

Kveldsstemning på vakre Bryggen. Foto Bergen-Reiselivslag/Girish- Chouhan/visitBergen.com

Bak fjellene som kranser rundt Bergen ligger det store fjellvidder gjennomskåret av vakre daler og dype fjorder. I nord skjærer Sognefjorden seg dypt inn i Norges fjellrike. I sør har vi Hardangerfjorden. Ikke like lang, men like berømt, og minst like vakker. På vestsiden har vi øyene Askøy og Sotra, og området så beskrivende kalt Øygarden. Et gjerde av øyer og holmer som beskytter Bergen mot havets krefter.

Handelsbyen

I hundrevis av år kom handelsreisende fra hele Europa for å kjøpe tørrfisk, saltfisk, saltet kjøtt og annet bergenserne måtte ha å tilby. Vi kjenner alle til Bergen som hanseaterbyen. Samtidig skal vi ikke glemme de som brakte varer til byen. Noe kom med seilskuter, som for eksempel tørrfisk fra Lofoten. En lang og tøff seilas i tiden før de kom motor i fartøyene.

Mange varer ble rodd inn til byen fra omliggende øyer, viker og bukter. Varer ble kjøpt eller byttet. Noen tønner saltet sild, kunne bli noen tønner korn eller mel. Stril var tilnavnet på de som kunne ro på dagstur til handelsstedet blant de sju fjell.

Det er fortsatt tørrfisk å få. Salt sild også. Men i dag er Bergen mest av alt et sted som besøkes av tilreisende på jakt etter annen nytelse for kropp og sjel.

Historiske sentrum

Bergen er perfekt for en weekend. Det er gode flyforbindelser til størsteparten av landet. En tur over fjellet med Bergensbanen er en opplevelse som er med på å gjøre en weekend i Bergen til noe helt spesielt.

Bergen er heller ikke større enn at du rekker å se mye på en helg. Vel, byen er større enn Oslo i areal, … men byens sentrum er likevel ikke større enn at du sjelden trenger å bruke drosje eller buss. Nå er det også utplassert et stort antall bysykler som du kan leie for å ta deg frem.

Seilskuten Statsraad Lehmkul er Bergens stolthet. Desverre for de som besøker Bergen, så skal skuten snart på en to år lang jordomseiling.. Foto Bergen Reiselivslag/Per Nybø/visitBergen.com

Ingen besøker Bergen uten også å avlegge Bryggen et besøk. UNESCO har  erklært Bryggen som en del av verdensarven, og bygningene er fredet. I Bergen har Bryggen eksistert i over tusen år. Den har vært utsatt for branner og ødeleggelser, men har alltid blitt gjenoppbygget. I de gamle sjøhusene finner du noen av byens bedre restauranter, flere skjenkesteder og selvsagt museum og butikker.

Hansaforbundet var en handelsorganisasjon med utspring i Tyskland. Den styrte store deler av handelen i Nord-Europa. Bryggen ble knutepunktet for den hanseatiske handelen i Bergen. I hovedsak var det nederlandske og tyske handelsfolk som kom til byen for bytte varer mot den ettertraktede tørrfisken. Tørrfisken ble så solgt videre til importører i imperiestormaktene Portugal og Spania.

Besøk fisketorget

Bryggen er et museum i seg selv, men ønsker du mer kunnskap om hansatiden finner du det Hanseatiske museum som en del av Bryggen. Det største lokale bryggeriet har sitt navn, Hansa, fra denne tiden. Det var handelsfolkene som brakte kunsten å brygge godt øl til byen.

Fra Bryggen til det berømte fisketorget er det bare et par minutter å gå. Dette er en opplevelse du bør få med deg. Det står ikke fiskere med gul sydvest og oljehyre

Ett besøk til akvariet en opplevelse for våde voksne og barn. Foto Terje Engø
Et besøk på akvariet kan være lærerikt. Foto Terje Engø

oljehyre og selger fisk der lengre. Om sommeren er det et livlig sted hvor du kan bli servert sjømat med god drikke, men også kjøpe med deg fersk sjømat hjem.

Historisk sett ble torget i Bergen sentrum brukt til å selge grønnsaker,  fisk og skalldyr. Hver helg var det matmarked her hvor lokale bønder og fiskere solgte sine varer til bergenserne.

Pingviner, sjøløver og fisk

Ytterst på bryggen kan du ta den historiske «ferge»n «Beffen». I over hundre år har den lille oransje fergen fraktet mennesker frem og tilbake over vågen – fra Bryggen til Ytre Strandkaien. For bergenserne er «Beffen» et ikon. De har et nostalgisk forhold til den vesle fergen som hver dag går i skytteltrafikk mellom de to kaiene. Tar du «Beffen» over fra Bryggen er du bare en liten spasertur fra byens berømte akvarium.  I tillegg til fisk og alt annet som lever i havet, kan du se sjøløver og  pingviner.

Akvariet har også en egen tropisk avdeling med haitunnel, krokodiller og reptiler. I tillegg til seksti store akvarier, terrarier, er det uteområder hvor du kan du se når sjøløver og pingviner mates.

Flott friluftstilbud kort vei unna

Bergen er en by som bor på storslagne friluftsopplevelser i umiddelbar nærhet fra sentrum. Fløyen er den mest kjente attraksjonen. Du kan enten velge å ta den historiske Fløibanen opp til toppen, 320 høydemeter over vågen, Bryggen og fisketorget. Eller brenne litt kalorier ved å gå opp. Du vil få en uforglemmelig utsikt over hele byen og ut mot øyriket i vest.

Noe av det vakreste du kan se i Bergen, er når solen sakte synker i havet bak øyriket i vest og sjøhusene på Bryggen bader i solnedgangens gyllne lys.

Både vinter og på sommer vil du treffe hundrevis av bergensere på tur i byfjellene. Fløyen er et godt utgangspunkt for turer på godt tilrettelagte stier. Du kan velge en liten spasertur eller en lengre tur over flere av de syv fjellene rundt Bergen.

Ta med deg en engangsgrill og litt grillmat, og ta turen fra Fløyen til Brushytten. Det tar en halvtime å gå. Ved Brushytten finner du tilrettelagte steder for å grille eller tenne bål, og hvor du kan kose deg med mat.

De spreke tar turen videre fra Fløyen, innover fjellplatået til fjelltoppen Uriken – som med en høyde på 643 meter er det høyeste av de «syv fjellene». Turen tar normalt rundt fem timer.

Rikt kulturtilbud

Det er aldri langt fra det historiske til det mer moderne og funky i Bergen. Tar du turen til Skostredet finner du en av de mer stedegne gatene i byen.

Gaten byr på små intime kafeer, spisesteder og barer med stilig gatekunst på veggene. I Skostredet er du ikke langt fra Marken med sine mange restauranter og kafeer.

Bergen har alltid vært en kulturell smeltedigel – helt siden europeerne kom hit for å handle. Den dag i dag er Bergen en viktig kulturby med et stort utvalg av gallerier og muséer.

Like ovenfor Torgallmenningen ligger teateret Den Nationale Scene med sitt brede utvalg av forestillinger – enten du er ute etter komedie, drama eller samfunnsrelevante skuespill.

Den Nationale Scene er en av Norges tre nasjonale teaterinstitusjoner. Teateret som ble etablert i 1850 har hatt tilhold i samme bygning i 110 år. Det er også andre revyscener i byen, så sjekk før du reiser og bestill billetter i god tid.

Fra Den Nationale Scene er det ikke langt til kunstmuséet KODE som jevnlig har utstillinger av verker til både kjente og ukjente kunstnere fra hele verden. Galleriene og utstillingene er varierte, og de byr på alt fra kunstsamlinger fra eldre kunstepoker til postmodernistiske stilarter.

Andre kunst- og gallerirelaterte attraksjoner verdt å merke seg er Galleri Nygaten, Galleri Allmenningen og Bergen Kunsthall.

Av eldre kulturskatter er det nok å velge mellom i Bergen. Rosenkrantztårnet og Håkonshallen er to bygninger bygget i middelalderen, like ved historiske Bryggen.

Vil du lære mer om byens historie er Bryggen bymuseum og Gamle Bergen Museum gode steder å starte.

Gode matopplevelser

Med umiddelbar nærhet til fjord og hav har Bergenserne alltid høstet av havet. Det vises igjen i matfatet og byens store utvalg av spisesteder. Her finner du særegne matretter med opphav fra Bergen og Vestlandskysten, som persetorsk, prinsefisk og røkerumpe – alle fiskeretter basert på torsk. Puspas er en lammegryte med røtter i Bergen.

Fisketorget er et sted du kan smake mye av det fantastiske havet har å by på. Bryggeloftet er en av de mest tradisjonsrike restaurantene i Bergen og serverer norsk tradisjonsmat. Er du her senhøstes eller ved juletider, kan du prøve «svidde smalahove», en delikatesse som Voss, noen mil fra Bergen, har blitt kjent for. Duggfrisk og Bare Vestland er to andre restauranter som setter norsk mat i førersetet – gjerne med en utradisjonell vri.

Andre ledende restauranter i byen er Nama Sushi – byens første og en av de bede sushirestaurantene i landet. Av eksklusive restauranter troner 1877, Lysverket og Cornelius Sjømatrestaurant øverst på listen hos mange. Forvent en aften spekket med nøye gjennomtenkte smakskombinasjoner og kompromissløse råvarer i verdensklasse.

Bryggen er stedet om du ønsker noe å spise eller drikke en varm sommerdag. Foto Bergen Tourist Board/Robin-Strand/visitBergen.com

Det er ikke mye som slår noe godt å drikke på Bryggens uteserveringer på en finværsdag. Pingvinen, en hjemmekoselig gastrobar, er et godt alternativ for å kombinere et glass vin med bergenske småretter. Ønsker du å skru volumknappen opp er Apollon Platebar et alternativ for musikkelskere.

Selv om Knutsen og Ludvigsen synger:

«Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme.
Der har eg det så fisken i vannet:
Vått og kaldt, og breiflabb overalt.»

Vi garantere en regnfri weekend i Bergen. Om Bergensregnet skulle slå til, så er det fantastisk mye i ta seg til innendørs, der for det verken er vått eller kaldt, men kanskje er deilig breiflabb å få servert.

Bryggen er vernet av UNESCO som en del av verdensarven. Her er spennende smug med butikker og spisesteder. Foto Emil Andre R. Engø

Godt å vite

Alle veier før til Bergen

Til Bergen kommer du med fly alle andre norske flyplasser, med buss fra Trondheim, Ålesund, Stavanger og mange andre steder. Eller hva med en uforglemmelig tur med Bergensbanen fra øst. En flott reiseopplevelse over vakre fjellvidder, ned gjennom dype daler, og langs dype fjorder.

 

Les også:

Nyt sommeren med nydelig selvfanget fjellørret

 

Tekst Emil Andre R. Rasmussen

Lokal transport

Kollektivtilbudet i Bergen er svært godt utbygd. Den enkleste måten å komme seg rundt på er ved å bruke buss og bybane. I sentrum er det gåavstand til det aller meste. Det kan kjøpes dagsbilletter, og ukebilletter. Du kan også leie en bysykkel eller en elektrisk sparkesykkel.

 

Les også:

Vending Turisthytte – barnas ørreteldorado

Turistinformasjon

Turistinformasjonen i Bergen ligger i andre etasje i lokalene til fisketorget. Her kan du få svar på det meste du lurer på. Du kan også kjøpe buss- og togbilletter, og billetter til ulike turopplevelser som fjordcruise eller sightseeing i Bergen.

Adresse: Strandkaien 3

 

Les også:

Opplev ein smak av hausten i Flåm

scroll to top