Bamberg er øltradisjonenes tyske hjerte

IMG_9178.jpg

Vakre Bamberg ligger på sju høyder ved elven Regnitz. Dette er byens gamle rådhus.

Den tyske byen Bamberg er mest kjent for sine mange gamle bryggerier. Elleve bryggerier finnes i byen og rundt 60 i området Bamberg. Disse tilbyr over 400 ulike øl, deriblant det spesielle rauchbeer.

Bamberg er en vakker by bygget på sju høyder ved elven Regnitz, Mange av byens bygninger er av UNESCO erklært som en del av verdensarven. 

Øldrikkere i Bamberg
I Bamberg drikker en gjerne i ute i gaten som ved ølstuen til bryggeriet Schenkerla. Dette bryggeriet har gledet tørste struper i over 700 år.
Godt mørkt røkt øl servert i ølstuen til Schlenkerla.
Er du i Bamberg, så er en seidel med røkt øl i ølstuen til Schlenkerla ikke å komme utenom.

Bamberg er en gammel by kjent tilbake til år 902. Den ligger i området Franken i Bayern, og ble i middelalderen kalt for Frankens Roma.

Byen ligger vakkert til på en øy og på begge sider av elven Regnitz. I motsetning til svært mange andre tyske byer ble den i liten grad bombet under den andre verdenskrig. Den er derfor full av gamle flotte bygninger, som den flotte katedralen Kaiserdom som er bygget i senromansk og gotisk stil.

Vakkert gammel rådhus

Kanskje mest kjent er byens gamle rådhus som ligger på en liten holme i elven.

På hver side av rådhuset er det en bro og tvers gjennom rådhuset en stor passasje mellom broene. Den eldste av broene, Obere Brücke, er rundt 700 år gammel. I 1986 ble mange av byens praktfulle bygninger beskyttet av Unesco og erklært som en del av Verdensarven.

Livet i Bamberg har alltid vært knyttet til elven Regnitz. Denne elven er bare 64 kilometer land. Den starter der de to elvene Rednitz og Pegnitz møtes i byen Fürth. Derfra renner Regnitz gjennom byene Erlangen og Forcheim før den når Bamberg. Like nedenfor Bamberg blir den en del av den store elven Main.

Knyttet Nordsjøen sammen med Svartehavet

Selv om elven Regnitz er kort, var den i sin tid tiltenkt en viktig rolle i transporten av varer fra Nord-Europa til Svartehavet. Mellom 1836 og 1846 ble det bygget en kanal som koblet Regnitz til elven Danube som munner ut i Svartehavet. Derved kunne skip seile opp Rhinen, inn i elven Main og derfra videre oppover Regnitz og inn i kanalen som førte til Danube og så seile videre til Svartehavet.

 

 

Dette var en smal 172 kilometer lang kanal mellom byene Bamberg og Kelheim. Gjennom denne kunne båter seile fra Bamberg som ligger 232 meter over havet, opp til en høyde ved på 417 meter og så ned til Kelheim som lå 338 meter over havet. Hele 100 sluser ble bygget. Men i perioder kunne det være vannmangel slik at de slusene som løftet skipene ikke kunne brukes.

Du kan se gamle sluser i Bamberg

Utbyggingen av jernbanen i andre halvdel av det 18. århundre tok etter hvert over mye av godstransporten. Da kanalen fikk store skader under bombingen av Nurnberg, ble det besluttet å stenge kanalen i 1950. I 1921 begynte også byggingen av en stor bred kanal mellom Main og Danube. Denne kanalen sto ferdig i 1992 og gjør at du kan seile på elvecruise, bokstavelig talt fra Nordsjøen til Svartehavet, tvers gjennom Europa.

Du kan fortsatt se noen av de gamle slusene i Bamberg. De var et resultat av fremragende ingeniørkunst. 

 

Ludwig canal
Fortsatt kan du i Bamberg se noen av slusene til den gamle kanalen.
Røkt øl er en spesialitet i Bamberg
Rauchbier er et smaksrikt og kraftig øl. Noen elsker det, andre vil helst unngå det. Etter et besøk til Bamberg er muligheten for at du elsker det stor.
Fässla bryggeriet i Bamberg har servedrt øl i over 360 år.
Fässla har servert godt øl i over 360 år.

Røykøl

Rauchbier er en ølspesialitet som lages i Bamberg-området i Franken i Tyskland. Det er et mørkt lagerøl med en karakteristisk røyksmak.

Smaken skyldes at malten røykes ved å tørkes over åpen ild av bøkeved. Styrken på røykkarakteren varierer betydelig, fra kraftig til mer subtil.

I gammel tid var det vanlig å tørke malt over åpen ild, slik at historisk har mange øl hatt røyksmak, men med tiden lærte man å malte uten at røyken kom i direkte kontakt med kornet. Det var likevel først på 1700- og 1800-tallet at det ble vanlig å bruke malterier som ikke røkte maltet. Enkelte tradisjonelle nordiske brygg er fortsatt røkt.

I Bamberg-regionen sluttet man aldri med å røke maltet, og området er i dag berømt for sitt rauchbier.

Øl er nesten viktigere enn vann i Øvre Frankonia
For mange lokale er øl nesten viktigere enn vann.

Bamberg mest kjent for øl og bryggerier

Selv om Bamberg er en av Tysklands best bevarte og vakreste byer, er det øl mange først og fremst forbinder byen med. Her er mange gamle tradisjonsrike bryggerier. Schlenkerla som er best kjent for det tradisjonelle røykølet ble antakelig etablert rundt århundreskiftet 1300/1400. Brauerei Spezial og Brauerei Mahr’s Brau har begge brygget øl siden 1536. mens Brauerei Greifenklau har eksistert minst siden 1585. Kanskje er det eldre.

Godt øl og lokal mat

Schenkerla er ikke bare det eldste, men kanskje og det mest kjente, for ikke å si det mest populære stedet å besøke om en vil smake på spenennde øl i Bamberg. De har lokaler midt i sentrum, der bryggeriet har brygget øl i århundrer. Nå er det et serveringssted hvor du kan prøve bryggeriet ulike øl, gjerne sammen med lokale delikatesser som ovnsstekt svineskulder med sprø svor, store løk fylt med storfekjøtt eller andre lokale retter.

Under coronapandemien har en del lukningstider vært strengere enn ellers. Men for øyeblikket får du for eksempel servert øl på Fässla fra 8:30 til 23:00. Rett over veien for dette bryggeriet finner du ølstuen til bryggeriet Spezial. Her åpner de en halvtime senere og stenger en halvtime tidligere. Schlenkerla åpner 09:30 og stenger 23:30. Disse tidene kan endre seg fremover, – men gir uansett en besøkende øl-feinschmecker mer enn nok tid til å nyte Bamberg sitt utvalg av lokalt øl.

Bryggeriet Fässla i Bamberg
Bryggeriet Fässla har servert øl i mer enn 360 år. Stikk gjerne innom på et glass godt øl.
På en av broene har flere hundre festet hengelåser for å vise sin kjærlighet. Kanskje har den oppstått i en av de mange ølstuene.

Bamberg er mye mer enn øl

Vandrer du rundt i Bamberg, er de de vakre bygningene, livet på elven og de mange serveringstedene som en først legger merke til. Nevnt er allerede det gamle rådhuset som ligger på en holme midt i elven.

Altes Rathaus, det gamle rådhuset –  ble bygget fra 1461 til 1467 i gotisk stil. Noe er bygget i sandstein, mens en del er i bindingsverk. Før denne tid hadde det vært et rådhus som to på pæler i elver. Nå ble holmen forsterket og rådhuset bygget på fast grunn. I perioden fra 1744 til 1467 ble det ombygd. Stilen skiftet til en blanding av barokk og rokokko. Sistnevnte stil preger spesielt ett nytt tårn og portalen gjennom rådhuset, mellom de to broene.

Hver sin inngang til rådhuset

Når det ble valgt å bygge rådhuset midt i elven, hadde det den fordel at biskopene og den rike overklassen kunne komme til rådhuset fra motsatt side av bønder og kroppsarbeidere.

Det var i middelalderen klare regler for hvem som kunne bo i de ulike bydelene. På nordsiden bodde bøndene og arbeidere som sørget for at overklassen på sørsiden fikk mat.

Rådhuset er i dag et museum åpent for besøkene. Her er ulike utstillinger og en permanent utstilling av porselen tilhørende en tysk stiftels

Rådhuset i Bamberg er kanskje byens mest yndede motiv.
Bamberg gamle rådhus er bygget mellom 1461 og 1467. Det erstattet et eldre rådhus som sto på påler i elven.
Svineskulder stekt i ovn - Schäuferla
Schaufärla er en av de lokale spesialitetene. Det er ovnsstekt svineskulder med kloss (tysk "komle").

 

Lokale delikatesser

 

Bamberger Zwiebelfleisch

Løk fylt med storfekjøtt kokt i mørkt øl.

Schäuferla

Svineskulder med bein og sprø svor, servert med “dumpling” og saus laget på øl.

Bamberger Zwiebeln

Marinert svinekjøtt fylt med bakt løk.

Käsespätzle

Myke hvetemelskomler med smeltet smør og grillet løk.

Ølbutikk i Bamberg
Vil du ha med deg litt øl hjem, finnes det flere gode butikker med stort utvalg av lokalt brygg.

 

Bambergs bryggerier

 

Fässla (www.faessla.de)

Greifenklau (www.greifenklau.de)

Kaiserdom (www.kaiserdom.de)

Keesmann (www.keesmann-braeu.de)

Klosterbräu (www.klosterbraeu.de)

Mahrs Bräu (www.mahrs-braeu.de)

Maisel Bräu (www.maisel-braeu-bamberg.de)

Schlenkerla (www.schlenkerla.de)

Spezial (www.brauerei-spezial.de)

Dessuten finnes det ett gjestgiveri som brygger sin egen øl:

 

Humle er en viktig plante for Bamberg
I Bamberg kan du lære mye om ølbrygging, og ikke minst planten humle.

 

Les også:

Tysk vin på UNESCOs verdensarvliste

Bobilferie blant tyske vingårder

Sjarmerende tyske byer langs bindingsverksruten

 

Tekst Terje Engø

terje@magasinetreisefot.no

Viktig

Magasinet Reisefot deltok på en reise til Bamberg, Bayreuth og Nurnberg for å oppleve tysk øl, mat og kultur. Reise, opphold og program var betalt av Tysklands Turistkontor. Artikler i denne forbindelse følger våre etiske retningslinjer for uavhengig journalistikk.

 

scroll to top