12 greske ferieperler som snart åpner

beautiful-landscape-1927327_1920.jpg

Små tavernaer med god mat og nydelig vin. Vakre strender, kalkhvite hus, azurblått hav og maleriske landsbyer. Dette forbinder vi med Hellas. Og vi elsker det. Og mye tyder på at vi snart kan bestille billetter.

I mange tiår har Hellas stått høyt oppe på listen av våre mest elskede ferieland. Landet har mange perler blant de utallige øyene.

Øyhopping er blitt en kjent måte å se Hellas mange øyer på. De mange øyene i Egeerhavet er perfekt for nettopp det – å dra fra øy til. Gode ferjeforbindelser gjør det lett å dra videre, når en først har utforsket en øy.

Som perler på en snor ligger øyer og kystbyer i og ved Egeerhavet og venter på deg. Det er lett å bli fristet. Her presenterer vi 12 populære perler.

Covid-19 setter fortsatt en stopper for planene

Covid-19 satte en stopp for alle reiser til herlige Hellas. Men 28. april la den greske regjering frem et veikart for åpning av Hellas. Landet trenger sårt å få turister. Spørsmålet er nå om en del av årets turistsesong kan reddes uten at landet får en oppblomstring av Covid-19. Det er nå et håp. Norske myndigheter vil offentliggjøre endringer i Reiserådene 15. juni. Det vil da sannsynligvis bli åpnet opp for reiser til flere etter at det nå er delvis åpnet opp for reiser til Danmark.

Den greske statsministeren, Kyriakos Mitsotakis har uttalt at han tror Hellas kan ønske turister velkommen allerede fra 1. juli. Men det er langt fra klart hvilke restriksjoner og krav som vil bli stilt til reisende. Her foregår det et intenst arbeid innen EU for å forsøke å få felles regler for land som vil åpne opp.

Mindre smitte i Hellas enn i Norge

Hellas har hatt færre bekreftede tilfeller av Covid-19 smitte enn Norge. 175 er døde, også det langt lavere enn i Norge. Det er 280 bekreftede smittede per million mennesker og 17 døde per million mennesker. I Norge er det 1557 bekreftede smittet og 44 dødsfall per million mennesker. Det kan være mørketall for antall døde, men neppe så mye at det endrer det faktum at Hellas er mye mindre rammet enn Norge, og muligheten for å bli smittet derved tilsvarende lavere.

Dette tyder godt for muligheten til at Hellas sine mange perler åpner opp. Mange har sine favoritter. Andre foretrekker nye steder hvert år. Noen drar på øyhopping med korte stopp på mange øyer, mens andre foretrekker noen få hver gang.

Samos – Egeerhavets oase

Øya Samos blir av mange beskrevet som en frodig oase i Egeerhavet. Her finner du strender som bukter seg kilometer på kilometer langs den vakre øya. En avslappende atmosfære, god vin og mat er noe av kjennetegnene til de små byene rundt omkring på øyene. Regn forekommer nesten ikke om sommeren.

Det fjellrike landskapet har skapt magiske strender, skjult blant bukter og klipper, rundt hele kysten. Samos passer for familier og par som ønsker en avslappende ferie på en av de vakreste øyene Hellas kan by på, men også for den mer aktive. Fjellene, og de frodige dalene, er perfekte for sykling, fjellklatring og fotturer.

Samos er kjent for sine rolige og vakre fiskerlandsbyer. Foto: Pixabay

Santorini – kjærlighet i solnedgangen

Øyperlen Santorini er både skjønn, romantisk og dramatisk. Langs stupbratte klippeformasjoner, har byer vokst frem i det dramatiske vulkanlandsskapet. Byen Oia, med sine karakteristiske hvit- og blåmalte hus, er bygget på kanten av det store vulkankrateret som skjuler seg dypt nede i det blå havet..

Øyas solnedgang er verdensberømt. Hver kveld samler folk seg for å nyte solens siste stråler sette fyr på himmelen. Det gir et vakkert fargespill når de kalkede hvite husene farges av solen. Det er en av grunnene til at så mange velger å legge deres «hooneymoon» hit. Det er ikke mange andre steder i verden hvor så mange forelskede par har blitt avbildet sammen i solnedgangen.

På Santorini kan du svært trygt nyte solnedgangen Foto Emil Andre. R. Engø

Athen – historisk sus og kafeer

Det er lett å glemme Hellas fastland. Athen er en av verdens mest interessante historiske byer, og kan kombineres med en tur ut på en eller flere av øyene i Egeerhavet. Athens mest åpenbare attraksjon er de imponerende ruinene på Akropolis – en klippe – midt i sentrum. Athen har mer å by på i form av koselige gater og nabolag med små kafeer og trivelige tavernaer.

Ta turen til det imponerende arkeologiske museet og få innblikk i landets rike historie. Den har ikke bare satt sitt preg på gresk kultur, men preget tankesettet til kulturer over hele verden.

Athen er lett å kombinere med øyhopping i Egeerhavet. Ved den store havnen Pireus like utenfor Athen, går det ferjer til alle øyene.

Athen er en spennende storby med en rik historie. Foto: Jimmy Teoh

Naxos – Kykladenes hjerte

Når du kommer i land med ferjen på øya Naxos blir du møtt av eldre damer ristende med nøkler. De håper at du vil sjekke inn på deres lille pensjonat. Utsikten er upåklagelig. Den lille hovedbyen på øya er bygget på en liten høyde i ekte kykladisk stil. Her finner du trange smug med restauranter og barer – og rett bak byen venter den vakre St. George-stranden.

Ta turen rundt øyen og besøk de små fiskerlandsbyene. Her henger dagens fangst av blekksprut til tørk. Ønsker du å smake finnes det alltid en taverna i nærheten.

Drar du rundt øyen vil du også oppdage langstrakte strender. Pyrgaki-stranden er en av de flotteste. Det er en sandstrand, ofte uten mye folk, og med flotte klipper like ved.

Naxos har mer enn bare strender og koselige tavernaer. Her finner du også gamle ruiner. Foto: Pixabay.com

Kreta – elsket av nordmenn

Den mest familiære greske øyen for nordmenn er Kreta. Øyen er stor og du bør legge inn en del tid hvis du vil utforske alt den kan tilby. Lange strender, naturopplevelser i fleng og et rikt uteliv, er stikkord for som beskriver Kreta godt.

Selv om de fleste trives på stranden, bør du også dra vekk fra kysten, dypt inn i hjertet av Kreta, for å se den vakre naturen her. Du kan vandre gjennom dype raviner og frodige daler omgitt av høye bratte fjell.

Kreta er også fullt av fortidsminner fra grekernes storhetstid.

Kreta er kjent for sin vakre natur og sitt krystallklare vann. Foto: Pixabay

Mykonos – hvor natten blir morgen

Kjent for sitt vibrante og levende uteliv, bedårende fiskerlandsbyer og øyas kjennemerke; de mange vindmøllene. Du kan finne roen – eller feste til de tidlige morgentimene på Mykonos – det handler om hva du ønsker å gjøre ferien til.

Tidligere var øya kjent som Europas festscene for homofile og et reisemål for jetsettere. Dette er mer nyansert i dag. Nå kommer er øya et populært feriemål for alle slags mennesker. Koselig, livlig og trendy er en kort beskrivelse Kykladenes nattelivsøy.

Du finner utallige små kunstgallerier, butikker og kafeer i hovedbyen på øya. Her er spisesteder for alle lommebøker, barer og nattklubber.

Det er for øyeblikket etter Reis kjenner til ingen norske charterturer til Mykonos. Men ta «bare fly» eller rutefly til Athen og hurtigbåt derfra. Det er også innenriks fly fra Athen. Men båtturen er en opplevelse i seg selv.

De gamle vindmøllene er kjennemerket til Mykonos. Foto: Jimmy Teoh

Zagori – for de sporty

Zagori ligger i innlandet og er Hellas fremste friluftslivsdestinasjon. Her finner du eviggrønne skoger som kler de dype dalene og de bratte åskammene. For de som liker å ta seg frem til fots er dette et paradis med mulighet for mange spektakulære fotturer.

Du kan også om du er på jakt etter et adrenalinkick adrenalin rafte nedover fossende elvestryk, eller tar deg frem på sykkel på øyas omfattende nettverk av sykkelveier i vakker natur.

For de kulturelt interesserte kan Zagori by på bortgjemte landsbyer bygget i stein, god lokal mat og lokal vin.

Zagori er et eldorado for aktive ferier. Foto: Andreas Schu

Korfu – Ionenes vakreste øy

Øya Korfu ligger ved den ville og vakre Adriaterhavskysten, og kan i så måte ligne mye på sine nordlige naboer Albania og Kroatia i natur og omgivelser. Bratte klipper med skjulte strender og skjønne landsbyer karakteriserer Korfu.

Øya er historisk viktig, beliggende ved passasjen inn til Adriaterhavet. Det er derfor mange historiske minnesmerker. I gresk mytologi har Korfu spilt en sentral rolle i mange historiefortellinger. Så les gjerne en bok om Hellas og ikke minst Korfu før du reiser.

Besøk gamlebyen på Korfu for å nyte den avslappende atmosfæren, de rustikke bygningene, og seilskip som seiler i solnedgangen mellom Korfu og de andre øyene i øygruppen Ionene.

Hovedbyen på øya Korfu er sjarmerende og vakker, bygget i Venetiansk stil. Foto: Pixabay

Skiathos – badelivets våte drøm

Øyen, med sine 70 flotte strender, ligger i øygruppen Sporadene. Øya er frodig og grønn. Sjelden grønn for en øy i Middelhavet. Det er også dette som er med på å gjøre den kjent for vakker natur, langgrunne strender og krystallklart vann. Her trives de aller fleste som vil ha en god ferie.

Skiathos by er kjent for livlig uteliv. Sør på øya finner du roligere ferieplasser hvor livet går langsommere. Her finner du også flott turterreng med flotte utsiktspunkter hvor du kan skue ut over øya.

Øyen er også kjent for sine gode muligheter for dykking. Det klare vannet gir god sikt og mulighet til å få øye på mange av de mer enn trehundre fiskeartene som lever ved Sporadene.

Strendene på Skiathos kan være innbydende for enhver besøkende. Foto: Nick Karvounis

Lesvos – trange smug og små cafeer

Øya som også er kjent som Lesbos, er en av de største i Egeerhavet og er et yndet feriemål for både de solhungrige, de aktive og ikke minst barnefamilier.

De mange små byene på øyen er kjent for sine familiedrevne tavernaer, med gjestfri lokalbefolkning, og vakker arkitektur. Åsene rundt er kledd med pinjetrær og olivenlunder.

Byen Molivos på Lesvos er et av de mest fargerike stedene på øyen. Kjent for sine trange smug, bratte gater med små cafeer – like ved den koselige havnen.

Lesvos er en slager blant mange Hellaselskere. Øya er en av de største i Egeerhavet. Foto: Greg Montani

Zakynthos – verdens vakreste strand

Øya ligger i det Joniske hav utenfor Hellas vestlige kyst. Det varme og klare – ofte knallblå – Middelhavsvannet gjør dette til en fantastisk stranddestinasjon.

Øya huser kanskje verdens mest ikoniske – og ikke minst vakre – strand. Den ligger ved Smuglerbukta, omkranset av dramatiske kalksteinsklipper og er et kjent postkortmotiv fra øya.

Zakynthos er kjent for sin gode sjømat. Det aller meste fiskes av øyas fiskere i havet utenfor øyen. Fisken som har gått i garnet om natten får du servert til lunsj og middag på de mange sjømattavernaene.

I Smuglerbukten på Zakynthos finner du en av verdens flotteste strender. Foto: Pixabay

Litt om Hellas

Språk: Gresk
Tidssone: +1 time fra Norge
Valuta: Euro
Befolkning: Omtrent 11 millioner
Landkode, tlf.: +30

Gjennomsnittlig prisnivå

Restaurant:
En middag på en taverna: 90-130 kroner
En kaffe: 15-25 kroner
En øl: 25-40 kroner
Et glass vin: 25-35 kroner
En flaske vann(0,33L): 5-10 kroner
En flaske brus(0,33L): 10-20 kroner

Butikk:

En øl: 10-20 kroner
En flaske vin: 40-70 kroner
En flaske vann(1,5L): 5-10 kroner
En flaske brus(0,5L): 10-15 kroner

Charter- og pakkereiser til Hellas

Det er i normale år et rikt tilbud til den som vil til Hellas. Apollo, Tui, Ving, Solia, Solfaktor, Norwegian Holidays og flere andre. Deres reiser er foreløpig kansellert. Men blir det åpnet opp for reiser til Hellas kan vi forvente at de legger alle kluter til for å få på plass turer.

scroll to top